Sremska Mitrovica – Nezavisno društvo novinara Vojvodine u četvrtak, 29. novembar u 19:00 časova održaće tribinu pod nazivom “Vojvodina noću”. Tribina će biti održana u prostorijama Mesne zajednice Matije Huđi.

Na promociji učestvuje Teofil Pančić, novinski pisac, Mirko Đorđević, publicista, Đokica Jovanović, sociolog, Pavle Radić, publicista, kao i moderator tribine, Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

U proteklih nekoliko meseci autonomija Vojvodine je postala vrlo aktuelna i vruća tema. Građani Vojvodine su glasali drugačije i očigledno drugačije vide budućnost ove zemlje od građana ostatka Srbije. Ustavni sud Srbije je poništio 22 odredbe iz Zakona o nadležnosti Vojvodine, čime je ionako fasadnu autonomiju dodatno urušio. Promena vlasti u Novom Sadu, po priznanju samih aktera, takođe predstavlja udar na vojvođansku autonomiju („glogov kolac za autonomaše“).

Da li nas očekuje „vruća politička zima“? Kako tumačiti aktuelna politička kretanja? Gde Srbija ide? Ima li Vojvodina političke i građanske hrabrosti da se odupre nacionalističkim i centralističkim silama, da sačuva vrednosti na kojima počiva? Šta se krije u pozadini napada na autonomiju? Kakav je mogući ishod svih ovih zbivanja? Postoji li nada da dođe do promene Ustava Srbije, koji predstavlja kočnicu demokratizaciji i decentralizaciji Srbije? Stvara li se „autonomistički front“? Na kraju, da li je moguće da Vojvodina iz svega ovoga izađe jača?

Nezavisno društvo novinara Vojvodine serijom tribina u okviru projekta „Javna debata o decentralizaciji“ želi da podigne nivo svesti o značaju autonomije Vojvodine i procesa decentralizacije u skladu sa procesima evrointegracija i evropskim iskustvima.

Projekat je podržao National Endowment for Democracy.

You may also like