Sremska Mitrovica – Porodično imanje koje se nalazi na ulazu u Sremsku Mitrovicu, tačnije na Salašu 65, uskoro će postati Inkluzivni kreativno-edukativni centar za osobe sa invaliditetom.

Na ovom privatnom posedu, koji je humano dat na upotrebu za jedan ovakav Centar, Mirjana Novković predsednik Udruženja Inkluzivni kreativno-edukativni centar “In”, u saradnji sa Tatjanom Stojšić Petković, Ružicom Garunović i mnogim drugim saradnicima, obezbediće kvalitetne sadržaje na prostoru od čak 14 hiljada kvadrata.

„Osobe sa invaliditetom, a pre svega deca na koju ćemo biti posebno fokusirani, u našem gradu nemaju mnogo sadržaja da relaksaciju, edukaciju, kreativni rad i druženje. Ovo će biti pristupačno mesto za sve i količina sadržaja i njihova raznovrsnost uticaće na širu zajednicu, kako da učestvuje u svemu tome, tako i da pomogne da se ova priča što pre realizuje“, objasnila je Mirjana Novković iz Udruženja „In“.

Reč je o terapijskom vrtu, koji do sada nije postojao na teritoriji Srbije.
Kroz autentično seosko domaćinstvo budućim korisnicima, od kojih 70 odsto dolazi iz seoskih sredina, obezbediće se prirodno okruženje i boravak u zdravoj sredini.

U planu je izgradnja parka za terapijsko jahanje, kao i postavljanje ribnjaka za terapisijsko pecanje.

„Prostor od nekoliko hiljada kvadrata, gde je 700 kvadrata namenjeno i stalnom boravku, omogućava da se implementira jako mnogo sadržaja od kojih neki, ako i postoje na nivou države, sigurno ne postoje na jednom mestu“, rekla je Mirjana Novković.

Prema rečima Tatjane Stojšić Petković i Ružice Garunović, veoma je važno javnost informisati o tome da će postojati jedno ovakvo mesto i to veoma blizu, da je osnovan Inkluzivno edukativni centar i da je ovo mesto namenjeno svim ljudima koji žele da se uključe u kreativne programe. Na ovaj način uticaće se i na svest ljudi da pomognu u realizaciji ovog Projekta, ali i u razvoju zdravog odnosa sa osobama sa invaliditetom.

Prema rečima saradnika na Projektu Inkluzivnog centra, do sada su dobili potrebnu podršku Grada, ali nadaju se da će se saradnja nastaviti, jer je želja da rade u interesu zajednice i široke populacije najveći motiv.

Terapijski vrt biće i mesto za obavljanje školske prakse, koja je veoma značajna za učenike osnovne i srednje Specijalne škole „Radivoj Popović“ u Sremskoj Mitrovici, a kasnije i za mogućnost hjihovog zaposlenja.

You may also like