Sremska Mitrovica – Na sastanku delegacije dela nezadovoljnih zemljoradnika iz Vojvodine i predstavnika Ministarstva poljoprivrede i trgovine, koji trajao više od sedam sati , postignut je načelan dogovor da se subvencije u agraru isplaćuju po hektaru, a konkretno rešenje o tome biće usvojeno danas.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović je rekao novinarima, posle završetka razgovora koji su počeli sinoć oko 19:00 sati, a završili se noćas u dva sata, da je na sasanku otvoren put za pronalaženje rešenja koje poštuje prioritete nacionalne poljoprivredne politike. Milovanović je dodao da se ta politika ogleda u povećanju produktivnosti, rastu obima proizvodnje i broja korisnika državnih podsticaja u agraru. On je istakao da usvojena rešenja neće anulirati već ostvarena primanja zemljoradnika, a na osnovu ranije usvojenih uredbi o dodeli subvencija u ovoj godini.

Rešenje tekućih problema u domaćem agraru se nazire „u kombinovanom premiranju po površini, ali uz obavezu da zemljoradnik mora da zasnuje poljoprivrednu proizvodnju i ‘preskoči’ određeni minimalan prag produktivnosti“, precizirao je Milovanović. Maksimalna isplata subvencija po hektaru neće, prema rečima Milovanovića, biti veća od 12 hiljada dinara, a od te sume će biti odbijen iznos sredstava koji su poljoprivrednici već dobili po osnovu regresiranog dizel goriva i avansa za prolećnu setvu.

On je istakao da to konkretno znači da će zemljoradnici imati samo pravo na razliku, naravno ukoliko se o svemu postigne konačan dogovor, što podrazumeva potpunu deblokadu puteva i normalizaciju saobraćaja na svim putnim pravcima. Na sastanku je bilo reči, kako je ukazao Milovanović, takođe i ostalim problemima koji muče domaće poljoprivrednike, uključujući i visinu poreza na dodatu vrednost i investicionu podršku, o čemu će se razgovarati na sledećem sastanku u Ministarstu poljoprivrede i trgovine.

 

You may also like