Straže na Savi zbog labudova

Sremska Mitrovica – Mitrovački Ekološki pokret „Eko patrol – RS“ ovih dana organizuje danonoćna dežurstva kod reke Save, kako bi zaštitili i sačuvali labudove koji su ostali na reci.

Straže su organizovane jer su lovokradice proredile jato od 13 labudova, od kojih je ostalo svega sedam, a koji su prošle jeseni doleteli na Savu.

Iz „Eko patrola“ podsećaju da ubijanje zaštićenih životinja predstavlja krivično delo i apeluju na nadležne da se preduzmu hitne mere na zaštiti labudova. Kažu da je pre tri meseca na savsku obalu kod Sremske Mitrovice doletelo 13 labudova. I upravo zbog zaštite od lovokradica, lokacija na koju su doleteli držana u tajnosti, ali ništa nije vredelo. Ubrzo je broj labudova sveden na deset i to je dokumentovano snimcima, da bi sada ostalo samo sedam labudova.

U mitrovačkom Ekološkom pokretu kažu i da su očišćeni deo obale labudovi prepoznali kao njihovo prirodno stanište. Taj deo reke i obale postao je prihvatljiv za održiv razvoj ptice koja je retka u našim krajevima jer ni stariji Mitrovčani ne pamte kada je labudova bilo u tolikom broju. U Pokretu tvrde da je poslednji pokušaj lovokradica bio pre dva dana kada je čovek iz čamca najpre hranio labudove a onda brzo uhvatio jednu pticu i čamcem otišao uzvodno Savom, u pravcu Laćarka.

You May Also Like