Spomen park, onako kako dolikuje

Sremska Mitrovica – Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, u pratnji direktora Zavoda za zaštitu spomenika Ljubiše Šulaje i predstavnika SUBNOR-a, obišao je Spomen park u kom se trenutno izvode završni radovi na rekonstrukciji spomenika, urne, humke, kao i ostalih simbola palih zrtava Drugog svetskog rata.

U rekonstrukciju Spomen parka koji se prostire na površini od 15 hektara, Grad Sremska Mitrovica uložio je oko 8 miliona dinara. Pored toga što Spomen park ima kulturno-istorijski značaj, ovaj park je i jedno od omiljenih izletišta Mitrovčana.

Prilikom obilaska radova, gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, rekao je da je ovaj Spomen park jedan simbol stradanja, simbol svega onoga što su Mitrovčani dali za svoju decu i sebe kako bi danas živeli u miru i blagostanju, i zahvalio se svima onima koji su na ovom prostoru dali svoje živote, kao i onima koji su učestvovali u stvaranju ovoga Spomen parka.

Tokom proteklih godina inicijative za rekonstrukciju Spomen parka bile su brojne, ali su tek prošle godine izdvojena sredstva za rešavanje ovog problem koji će biti rešen u narednom periodu.

“Ako u Sremskoj Mitrovici postoji mesto o kom svi Mitrovčani treba da vode računa, onda je to Spomen park,  a ako postoji jedna organizacija kojoj treba da se posveti ova čitava priča i investicija, onda su to borci, svi oni koji su izgubili svoje najmilije na ovom prostoru“, dodao je Nedimović.

Rekonstrukcija spomenika i obeležja Drugog svetskog rata u okviru koje su urađeni i konzervatorsko-restauratorski radovi rađena je po projektu Zavoda za zaštitu spomenika Sremska Mitrovica.

Predsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Grada Sremska Mitrovica, Korica Rade, zahvalio se u ime svojih članova kao i u svoje ime,  gradonačelniku Branislavu Nedimoviću i direktoru Zavoda za zaštitu spomenika Ljubiši Šulaji, zato su im izašli u susret i podržali njihovu dugogodišnju inicijativu za rekonstrukciju ovog kulturnio-istoriskog spomenika.


 


You May Also Like