Sremska Mitrovica – Dom zdravlja Sremska Mitrovica ovog puta uz podršku Mesnog odbora Demokratske stranke Laćarak, još jednom je pokazao da je prevencija ključ dobrog zdravlja, održavši Bazar zdravlja u centru Laćarka, na kom su meštani bez zdravstvene knjižice i čekanja mogli da provere svoje zdravstveno stanje.

Dr Nada Petković Zec, direktorica Doma zdravlja koji je prošle godine proglašen za najbolji dom zdravlja na teritoriji Republike Srbije, rekla je da su Bazari zdravlja redovna aktivnost ove zdravstvene ustanove, na kojim njihovi pacijenti mogu da izmere osnovne zdravstvene parametre.

Ono što je bitno, Bazar zdravlja se ne zadržava samo u gradskoj sredini nego obilazi sve mesne zajednice na teritoriji opštine Sremska Mitrovica, dodala je Dr Petković Zec.

Dr Ivana Matijašević, načelnica zdravstvene ambulante u Mesnoj zajednici Laćarak rekla je da je Bazar zdravlja već postao tradicija u njihovoj mesnoj zajednici i da na taj način vrše promociju zdravlja, odnosno podsećaju meštane da žive zdravijim životom, a sve sa ciljem sprečavanja povećanja kardiovaskularnih oboljenja i šećerne bolesti, koje se kod nas smatraju najčešćim oboljenjima.

Dr Sanja Sarić Savić, pedijatar u zdravstvenoj ambulanti Laćarak rekla je da je Bazar zdravlja  u poslednje vreme sve češća praksa domova zdravlja, jer je to jedan od načina da se približe pacijentima i omoguće odraslim meštanima da odrede osnovne parametre zdravstvenog stanja, nivo šećera u krvi,  holesterol,  merenje krvnog pritiska.

Pored starije populacije i mlađi meštani Laćarka, mališani iz vrtića Ćuperak obišli su Bazar zdravlja gde im je izmerena visina, težina, indeks telesne mase odnosno određen stepen uhranjenosti, što je danas u preventivi odnosno dečijem razvoju vrlo bitno.

Nakon izvršenog pregleda mališana, pedijatar Dr Sanja Sarić Savić unela je njihove zdravstvene parametre u tabelu, u kojoj se nalaze i saveti za zdravu ishranu kao i bavljenje fizičkim aktivnostima, i dala mališanima da ponesu tabele svojim roditeljima, kako bi imali uvid u zdravstveno stanje svog deteta.

 

You may also like