Razvoj bezbednosne kulture mladih

Sremska Mitrovica – Projekat pod nazivom “Bezbedno detinjstvo- razvoj bezbednosne kulture mladih”, koji se sprovodi u celom Sremu, od novembra će početi da se realizuje i u Sremskoj Mitrovici.

Projekat se sprovodi kako bi se doprinelo razvoju bezbednog okruženja u kome bi deca bila zaštićena od svih oblika nasilja. Projekat sprovodi Policijska uprava Sremske Mitrovice, u saradnji sa osnovnim školama u celom Sremu.

Cilj ovog projekta je da policijski službenici, kroz opredeljene teme, “Upoznajmo Policiju”, “Sprečimo vršnjačko nasilje”, “U začaranom krugu droge i alkohola” i “Bezbedio učešće dece u saobraćaju”, predstave učenicima petog razreda osnovnih škola rizike i pretnje koji ugorožavaju njihovu bezbednost, načine prevencije i veštine ostvarivanja bezbednosne samozaštite.

Ovo je treća godina za redom kako mitrovačka Policijska uprava sprovodi ovaj projekat, a policijski službenici koji su osposobljeni za rad sa maloleticima držaće, tokom tri nedelje, tri školska časa na pomenute teme, kako bi se preventivno delovalo.

Jedna od škola koja od početka učestvuje u ovom programu je i Osnovna škola “Triva Vitasović Lebarnik” iz Laćarka. Kako kažu u ovoj školi, veoma su zadovoljni radom službenika Policijske uprave u približvanju rada Policije maloletnim građanima, jer su im, kroz predavanja i radionice, približili različite teme.

Ove godine će, tokom realizovanja projekta “Bezbedno detinjstvo – razvoj bezbednosne kulture mladih”, akcenat biti stavljen na pojavu oblika vršnjačkog nasilja, na to kako da se porodice i škole ujedine u suzbijanju ovog problema, ali i o tome kako da se deca sama zaštite i sklone od nasilničkih situacija.

 

 

You May Also Like