Sremska Mitrovica – Vlada Republike Srbije je u ponedeljak usvojila zaključak kojim preporučuje elektrodistribucijama da svim građanima i privredi, uz naredni račun za utrošenu električnu energiju, vrati iznos uvećanog poreza na dodatu vrednost za struju koju su koristili u septembru. Oktobarski račun za struju racionalnim potrošačima će doneti umanjenje od oko 500 dinara. Na istoj uplatnici, svim korisnicima će biti vraćen i iznos “preplaćenog” poreza.

Povraćaj nepravedno naplaćenog poreza, većina potrošača neće osetiti, pošto je reč o svega dva odsto. Umesto sa 18 odsto, isporučioci struje su uvećani PDV obračunali već u septembru. Narednih šest meseci, dok traje grejna sezona, potrošači koji utroše najviše 500 kilovata imaće pravo na popust od 15 odsto. Kao i od sada, pravo na olakšice imaće samo redovne platiše, bez nagomilanih dugova. Svi koji račun izmiruju do propisanog datuma stiču pravo i na još pet odsto, kako je bilo i do sada.

Novi popust od 15 odsto na potrošnju do 500 kilovata je kratkoročna mera. Dugoročno rešenje je moguće tek kada se uradi novi tarifni sistem, koji se najavljuje za prvi kvartal naredne godine, ali i kada se konačno urade socijalne karte.

You may also like