Sremska Mitrovica – Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović izjavila je danas da postoji mogućnost da od sledeće godine održavanje puteva u Srbiji bude predato opštinama u nadležnost, prenose agencije.

„Predsednici opština sa kojima svakodnevno razgovaram tvrde da putevi nisu održavani na najbolji način i već su mi dali predlog da od sledeće godine, sa dodatno novca, oni preuzmu obavezu da sami održavaju puteve na svojoj teritoriji“, rekla je Kalanović.

Prema njenim rečima, više od 6.000 kilometara puteva u Srbiji, koje je vlada početkom godine prebacila lokalnim samoupravama na zimsko i letnje održavanje i za šta je izdvojila četiri milijardi dinara državne pomoći, trenutno održava Javno preduzeće „Putevi Srbije“.

„U prvom trenutku predsednici opština nisu ni bili svesni koje su sve puteve dobili i u prvim kontaktima sa njima održavanje puteva se pojavilo kao veliki problem. Sa JP ‘Putevi Srbije’ ministarstvo je napravilo ugovor i dato mu je 900 miliona dinara da održavaju te puteve kao i prethodnih decenija“, kazala je Kalanović.

Ona je istakla da se sada vidi kako novac nije bio preduslov da se svi putevi dobro održavaju i ocenila da je u međuvremenu bilo problema u održavanju putnih pravaca, „jer sui bili izbori i jer opštine nemaju mnogo novca“.

Kalanović je izrazila nadu da će, posle prvih problema, narednih dana uspeti da uspostavi čvršću kontrolu i sinhronizaciju između ministarstva, JP „Putevi Srbije“ i lokalnih preduzeća koja su na tenderu dobila obavezu da održavaju puteve.

 

You may also like