Održan protest radnika Mitrosrema

Sremska Mitrovica – Radnici „Mitrosrema“ uz podršku malih akcionara i bivših zaposlenih izašli su danas sa preko 40 vozila mehanizacije iz kruga proizvodne jedinice u Bosutu u protestnu vožnju do graničnog prelaza u Sremskoj Rači, i na taj način iskazali svoje nezadovoljstvo zbog nerešenog statusa preduzeća i nemoći državnih organa da im pomogne u rešavanju istog.

Prema rečima Stevana Romakova, predsednika Samostalnog sindikata, okupljenjim protestantima obratio se gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, i obećao im pomoć u rešavanju njihovog problema.

Podsećanja radi, Sindikalna organizacija preduzeća „Mitrosrem“ već duže vreme pokušava da reši pitanje svog vlasnika, jer nakon stečaja prethodnog vlasnika, firme DTM Relations, za ovo mitrovačko preduzeće se zapravo ne zna kome pripada.

U zvaničnoj dokumentaciji Agencije za privredne registre stoji da je Mitrosrem još uvek u vlasništvu firme DTM Relations, koja više ne postoji.

Međutim, nakon stečaja firme DTM Relations, kako tvrdi predsednik sindikata Mitrosrema Stevan Jovanović, 70 odsto kapitala Mitrosrema pripalo je državi.

“Mitrosrem se još uvek vodi na prethodnom vlasniku firme DTM Relations, što i predstavlja najveći problem s obzirom na to da ona više ne postoji. Mi smo zakonski u vlasništvu države, međutim resorno ministarstvo uopšte ne vodi brigu o našem preduzeću”, kaže Jovanović.

Nakon problema vlasnika usledila je i blokada računa, koja se odnosi na Zakon o zakupu zemljišta iz 2006. godine, koji, prema tvrdnjama sindikata Mitrosrema, u to vreme nije ni postojao.

“Prema ovom zakonu, Mitrosrem je državi dužan 80.000.000 dinara za korišćenje državnog zemljišta, ali je isto tako država dužna našem preduzeću 130.000.000 dinara za eutanaziju svinja. Pokušali smo da stupimo u kontakt sa resornim ministarstvom, međutim nismo dobili odgovore. Umesto da prelomimo dug i nađemo rešenje, nikakav dogovor nije uspostavljen”, dodao je predsednik sindikata Mitrosrema.

 

 

 

 

You May Also Like