Sremska Mitrovica – Od epidemije kju (Q) groznice u selu Noćaj, trideset jedna osoba do sada je obolela, od kojih je petnaest hospitalizovano. Kod većine njih je dijagnostikovana upala pluća.

Aerogeni, odnosno, vazdušni put je osnovni način zaraze ljudi, a infekcija se može preneti i direktnim kontaktom sa životinjama, kao i preko sirovog mleka i mlečnih proizvoda.

Oboljenje se kod ljudi najčešće ispoljava simptomima sličnim gripu. Posle inkubacije od 2-3 nedelje, bolest počinje izrazito naglo, sa povišenom temperaturom, glavoboljom, bolom iza očnih jabučica, bolovima u mišićima, malaksalošću i obilnim znojenjem.

U toku akutne infekcije mogu se javiti i brojni drugi simptomi i znaci, što otežava kliničku dijagnozu Kju groznice.

Obolele osobe treba obavezno da se jave nadležnom lekaru radi pravovremene dijagnostike, adekvatne terapije i prijave oboljenja nadležnim institucijama.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine navode da se Kju groznica javlja najčešće u područjima sa razvijenim stočarstvom, izaziva je jedna izuzetno otporna bakterija (coxiella burnetii), a može mesecima da preživi na vuni, u izmetu krpelja, mesu i mleku zaraženih životinja.

Za čoveka su, kako saopštavaju iz Instituta, najvažniji rezervoari ovce, koze i goveda, a zaražena životinja može doživotno da izlučuje uzročnika, a da pri tome ne pokazuje znake bolesti.

Ovo oboljenje često prouzrokuje pobačaje životinja. U toku partusa i pobačaja posteljicom i plodovom vodom dolazi do izlučivanja ogromnih količina uzročnika i kontaminacije torova, staja i pašnjaka, navodi se u saopštenju.

You may also like