Ministar: Od ponedeljka nema škole

Sremska Mitrovica – Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović preporučio je lokalnim samoupravama u Srbiji da obustave rad u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama od ponedeljka 6. februara do petka 10. februara.

Kako je saopšteno iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima, ministar prosvete preporučio je i univerzitetima da tokom ispitnog roka donesu nove planove održavanja ispita i da se ispiti ili odlože, ili grupišu i održe u istom danu.

Ova preporuka je doneta, kako je navedeno, da bi se deca i učenici zaštitili od opasnosti zbog ekstremno niskih temperatura, otežanih uslova u kojima radi prosvetni sistem, ali i kao mera koja podržava stabilizovanje energetskog sektora u zemlji.

Oko 17.000 đaka u Srbiji juče nije bilo u mogućnosti da dođe u školu, zbog visokih snežnih nanosa

„Danas u Srbiji imamo 71 školu i 65 odeljenja sa 16.965 đaka koji nisu mogli da pohađaju nastavu, što govori da se zbog posledica lošeg vremena povećava broj dece koja ne mogu da dođu u školu“, kazao je Obradović.

Ministarstvo prosvete i nauke naložilo je danas načelnicima školskih uprava da, zbog snežnih neprilika, neprekidno budu u kontaktu sa školama i da štabovima za vanredne situacije lokalnih samouprava predlože prekid nastave, ukoliko ne postoje uslovi za rad ili je ugrožena bezbednost učenika.

Školske uprave, takođe, moraju da pribavljaju informacije o grejanju, prevozu, snabdevanju električnom energijom i drugim eventualnim problemima, karakterističnim za ovakve situacije, saopšteno je iz ministarstva.

Načelnici školskih uprava imaju obavezu da redovno izveštavaju ministarstvo o mogućnostima za nesmetan rad obrazovno-vaspitnih ustanova, navedeno je u saopštenju.

Grad Beograd je nešto ranije doneo odluku da osnovne i srednje škole ne rade u popodnevnoj smeni, zbog vremenskih neprilika.

Zbog niske temperature i snega koji u nekim delovima Srbije neprekidno pada već skoro mesec dana, do sada je u 26 opština u Srbiji proglašeno vanredno stanje.

You May Also Like