Sremska Mitrovica – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će najsiromašnija domaćinstva biti oslobođena plaćanja struje za februar, ali je apelovao na građane da štede elektičnu energiju.“Moramo da obezbedimo da niko ne bude isključen sa mreže u ovim teškim okolnostima“, rekao je on.

Najsiromašnijih domaćinstava u Srbiji je 100.000 i u njima živi 300.000 ljudi.

Ističući da će najsiromašnija domaćinstva biti pošteđena plaćanja struje za ovaj mesec, on je ukazao da to ne znači da se struja nekontrolisano troši.
„Evidentno je da su ledeni dani pred nama. Bitno je da se štedi električna energija i da se napravi bilans potrošnje. Nije vreme za dekorativna osvetljenja, već za štednju električne energije“, naveo je predsednik Srbije.
Predsednik Srbije Boris Tadić danas je obišao Crnu Travu da bi na licu mesta video kako funcioniše Sektor za vanredne situacuije i dodao da je od načelnika Sektora Predrag Marića i načenika Generalšataba Ljubiše Dikovića zatražio informaciju o tome kako se pruža pomoć ljudima u zavejanim krajevima.

Na pitanje da li je trebalo da padne sneg u Beogradu da bi se obratila pažnja na ljude koji su zavejani u drugim krajevima Srbije, Tadić je rekao da ne treba stvarati animozitet između prestonice i drugih gradova i dodao da svaki gradonačelnik i predsednik opštine mora da brine o svom gradu i njegovim stanovnicima, piše Blic.

Istovremeno, generalni direktor EPS-a Dragomir Marković kaže da EPS može da izdrži bez restrikcija struje još sedam do 10 dana, ako se nastavi ovako visoka potrošnja električne energije.

EPS nema više nikakvih mogućnosti da poveća proizvodnju struje, a više nema ni tehničkih mogućnosti za povećanje uvoza struje, koji je dostigao maksimum, rekao je Marković u emisiji RTS-a „Oko ekonomije“.

On je zbog toga još jednom apelovao na potrošače da smanje potrošnju struje, jer je to u ovom trenutku imperativ za održanje stabilnosti elektroenergeskog sistema Srbije.

Smanjenje potrošnje struje za samo sedam odsto očuvalo bi stabilnost elektroenergetskog sistema, a to bi bilo moguće ako svako ugasi po jednu sijalicu, jednu ringlu ili jedan „štap“ u kvarcnim grejalicama, rekao je Marković.

Ističući da se čini sve da se izbegnu restrikcije, on je rekao da radnici EPS-a rade u izuzetno teškim uslovima, na kopovima gde je temperatura i do minus 17 stepeni Celzijusa.

Sada više ne zavisi od EPS-da li će biti restrikcija ili ne, već od spoljnih temperatura, na koje niko ne može da utice, i od potrošnje struje na šta možemo da utičemo, ako smanjimo i budemo racionalno trošili električnu energiju, naglasio je Marković.
Izvor: RTS
Vladi Srbije je predloženo da preduzme mere za smanjenje potrošnje struje za 10 odsto.

Član radne grupe za uredno snabdevanje energentima i energijom Petar Škundrić kaže da je neophodno sprečiti havarije i probleme u energetskom sistemu.

Škundrić je kazao je da će Vladi predložiti da se dva neradna dana za Dan državnosti, 15. i 16. februar, spoje sa vikendom, tako da i petak bude neradni. Za sada nisu planirane restrikcije struje.

Pomoćnik ministra energetike Milutin Prodanović je za radio B92 prethodno izjavio da je snabdevanje strujom u Srbiji za sada stabilno, ali da elektroenergtski sistem ovaj tempo proizvodnje može da izdrži još desetak dana.

Škundrić je istakao da i pored apela nije smanjena potrošnja energenata već je povećana. On je ponovo apelovao na potrošače da racionalno troše struju zato što su svi energetski sistemi preopterećeni i rade maksimalnom nagom.

Sistem radi u izuzetno teškim okolnostima na granici tehničko- tehnoloških mogućnosti i potrebno je učiniti sve što je moguće da se potrošnja energije smanji za bar 10 odsto u odnosu na trenutnu potrošnju, kao i da se smanji proizvodnja struje u nivou od oko 500 megavata.

Škundrić je napomenuo da krizni štab koji kontroliše sigurno snabdevanje Srbije energentima ima ovlašćenja da utiče da se mere za smanjenje potrošnje struje ovoga puta i sprovedu.
Škundrić je ukazao da je poslednjih 10 dana postignuto šest istorijskih rekorda u proizvodnji i potrošnji struje. Juče je dostignut novi rekord u potrošnji električne enregije od 162 miliona kilovat časova na teritoriji cele Srbije, odnosno 141,5 miliona kilovatčasova na teritoriji bez Kosova i Metohije, rekao je oni ukazao da svi proizvodni sistemi EPS-a rade maksimalnom mogućom snagom, ali da je hidrološka situacija i dalje loša, zbog čega je značajno smanjena poroizvodnja struje u hidorelektranama.

Izvor: B92

You may also like