Sremska Mitrovica – Juče je obeležen Međunarodni dan reke Save. Države kroz koje protiče – Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija – potpisale su 2002. godine „Okvirni sporazum o slivu reke Save“, osnovni dokument kojim se ukazuje na vrednost prekogranične saradnje vlada, institucija i pojedinaca za održivi razvoj tog područja.

Reka Sava je među najvažnijim vodenim i ekološkim koridorima u Jugoistočnoj Evropi, koja povezuje četiri zemlje bivše Jugoslavije  i izuzetno je važna i kao spona prema jednom od najvažnijih evropskih koridora, Dunavu.

Centralna manifestacija kojom se u Sremskoj Mitrovici obeležava ovaj dan, izložba fotografija na temu „Dаn Sаve – svаki dаn“, biće održana u nedelju 3. juna u Specijаlnom rezervаtu prirode „Zаsаvicа“ sa početkom u 11:00 časova.

U nedelja, 3. juna, odigraće se predstava za decu pozorišta Cvrčak iz Beograda, početak prdstave je u 18:00 časova u gradskom parku.

Subota, 9. jun, rezervisana je za Takmičenje u kajaku, početak takmičenja je u 11:00 časova na keju kod gradske plaže.

Za one posetioce koji baš nisu vešti u kajaku, istog dana biće održana Radionica grnčarije i mozaik, sa početkom u 17:00 časova keju kod gradske plaže.

Etno vašar biće održan u nedelja, 10. juna,  otvaranje vašara je u 16:00 časova na keju kod gradske plaže.

 

You may also like