Sremska Mitrovica – Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i teritorijalno pripadajućim zavodima za javno zdravlje, lokalnim samoupravama i NVO, tradicionalno svake godine obeležava 1.decembar, svetski dan borbe protiv AIDS-a.

U okviru obeležavanja ovog datuma Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica planira sledeće aktivnosti: u sredu, 28. novembra, u terminu od 11:30 časova biće održano predavanje na temu HIV/AIDS u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Sremskoj Mitrovici.

Na dan obeležavanja, u subotu 1. decembra, u vremenu od 10 do 17 časova biće organizovano testiranje brzim testovima na HIV u prostorijama mitrovačkog Zavoda za javno zdravlje.

U nedelju, 2. decembra, od 11 do 13 časova na Trgu Ćire Milekića u Sremskoj Mitrovici organizuje se dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV brzim testovima u specijalizovanom vozilu Ministarstva zdravlja.

Za testiranje se uzima kap krvi iz jagodice prsta (kao za određivanje šećera u krvi), a rezultati se dobijaju nakon desetak minuta.

Iz mitrovačkog Zavoda za javno zdravlje pozivaju građane Srema da iskoriste priliku da saznaju svoj HIV status i na taj način pokažu odgovornost prema sebi, svojim najbližima i društvu uopšte.

 

You may also like