Za žrtve nasilja, poseban policijski broj

Sremska Mitrovica – Operativni centar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije od juče ima poseban broj telefona za žrtve porodičnog nasilja.

Pozivi na broj telefona 0800-100-600 biće besplatni, a policija će reagovati odmah po pozivu, u saradnji sa lokalnom samoupravom i savetovalištima za borbu protiv nasilja u porodici. Operativni centar MUP za žrtve porodičnog nasilja radi 24 sata, a namenjen je svim građanima, bez obzira na to u kojem delu Srbije žive.

„Policija će istog trenutka privoditi nasilnike, kako se ne bi dogodilo da se po odlasku policajaca ponovi nasilje“, kazao je zamenik direktora policije Branislav Mitrović. Mitrović je prilikom posete beogradskom Savetovalištu za borbu protiv nasilja u prorodici, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, poručio da svi nasilnici treba da budu adekvatno kažnjeni i da će policija obučiti svoje osoblje koje se bavi nasiljem u porodici. „Poručujem svim žrtvama nasilja u porodici da ćemo procesuirati sve nasilnike, zajedno sa tužilaštvom i pravosudnim organima“, kazao je Mitrović. On je ukazao da novi telefon MUP ne može da zameni savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici, čija je uloga veoma važna.

Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić podsetio je da Beograd žene koje nemaju zaposlenje materijalno pomaže godinu dana po izlasku iz sigurne kuće i najavio mogućnost novih mera. Grad razmatra mogućnost da pomoć omogući i onim ženama koje su pretrpele porodično nasilje, u teškoj su materijalnoj situaciji, a smeštene su kod rođaka. „Sve porodice koje imaju manje od 20.000 dinara, a žrtve su porodičnog nasilja, u nekoj perspektivi mogu da očekuju pomoć“, najavio je Antić. Sve žene koje su same dobijaju 11.000 dinara mesečno, ukoliko imaju jedno dete pomoć iznosi 16.000 mesečno, žene s dvoje dece dobijaju 21.000, a sa troje dece 26.000 dinara mesečno. Antić je pozvao sve Beograđane koji imaju probleme u braku da koriste besplatne usluge gradskog Savetovališta za brak i porodicu.

Prema rečima direktorke Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici Vesne Stanojević, u tri sigurne kuće u Beogradu boravi 48 žena sa decom. Ona je istakla da je zadovoljna saradnjom sa državnim institucijama, ali da nisu sve policijske uprave i stanice podjednako spremne za rad sa žrtvama porodičnog nasilja.

You May Also Like