Sremska Mitrovica – Male boginje (morbile), rubeole, šarlah i zauške, dečije su bolesti koje se dugo godina nisu pojavljivale u Srbiji ali izgleda da ponovo prete da izazovu epidemije. Na jugu Srbije, kao i u Beogradu i Kikindi, već su se javili prvi pacijenti oboleli od malih boginja. To su većinom deca uzrasta ispod 14 godina. Razlog tome je nevakcinacija, koja je inače obavezna od rođenja do kraja osnovne škole. Mnogi roditelji odbijaju da vakcinišu svoju decu zbog nepoverenja, jer su se prošle godine pojavile vakcine protiv gripa koje su navodno bile štetne.
Krajem decembra, u Sremskoj Mitrovici javili su se prvi slučajevi dece obolele od šarlaha i malih boginja. Kako su se ove bolesti pojavile pred sam početak zimskog raspusta, sprečeno je njihovo širenje. Međutim, drugo polugodište počinje u ponedeljak, 17. januara pa se strahuje da će se ove dečije bolesti ponovo pojaviti. Iako spadaju u dečije, ove bolesti se prenose i na starije osobe koje nisu vakcinisane na vreme ili nisu stekle imunitet na njih, posledice mogu da budu veoma opasne, čak i do te mere da ugroze nečiji život.Rešenje je vakcinisanje, koje je u našem gradu u toku za decu mlađu od 14 godina.
Simptomi malih boginja (morbila) u početku liče na prehladu, nos curi, temperatura je blago povećana , oči su crvene, temperatura se povećava, i na kraju pojavljuje se sitan osip po koži.

 

You may also like