Sremska Mitrovica – “Neka ovaj dan bude srećan početak vašeg dugog i lepog zajedničkog života“ rekao je o braku Duško Radović.
Novi sistem vrednosti i sve veća očekivanja dovela su do zabrinjavajućih podataka kada je u pitanju sklapanje brakova, kako u našoj zemlju tako i u većini zemalja u Evropi. Za poslednjih 20 godina broj sklopljenih brakova u Evropskoj uniji je znatno opao. Prvi na listi izbegavanja brakova su Slovenci, a slična situacija je i u drugim državama. Srbija se nalazi na zlatnoj sredini, što znači da situacija i nije tako loša. Međutim, ono što je zabrinjavajuće je podatak da je broj razvoda na 1000 stanovnika veći za 40. Pre 20 godina muškarci su stupali u brak sa 29 a žene sa 23 godine. Danas je ta granica pomerena za 3-6 godina, tako da muškarci ulaze u bračnu zajednicu sa pune 32 a žene sa 29 godina.
I u našem gradu, situacija nije za pohvalu. Sve manje mladih se odlučuje na ovaj važan korak. Prema rečima Jaroslave Stefani, matičara sa iskustvom preko 30 godina, u odnosu na prethodne godine, mnogo manje interesovanja za brak vlada među mlađom populacijom. Svega 245 brakova je sklopljeno tokom 2010. godine u Sremskoj Mitrovici.

 

You may also like