Temperaturne razlike znatno utiču na zdravlje

Sremska Mitrovica – Nagle temperaturne promene, kojima smo izloženi poslednjih nekoliko dana, muče kako hronične bolesnike, tako i relativno zdrave osobe, a istraživanja pokazuju da meteoropatija najčešće pogađa decu mlađu od 15 i osobe starije od 50 godina.

Najmlađi su osetljivi na promenu vremena, jer više od ostalih slede instinkte i reaguju na uticaje elektromagnetnih talasa, a starije osobe imaju osetljiviji metabolizam, koji jače reaguje na hormonske promene uzrokovane promenom vremena, kažu u Domu zdravlja Sremska Mitrovica.

Nagle promene vremena izazivaju umor, migrene, nesanicu, depresiju i probleme sa krvnim pritiskom, teško ih podnose astmatičari, reumatičari i srčani bolesnici, ali i relativno zdrave osobe.

U poslednjih desetak godina, svedoci smo naglih vremenskih promena i pojave da se godišnja doba smenjuju bez prelaznih razdoblja, a dnevne razlike u temperaturi ponekad iznose i od pet do 20 stepeni, zbog čega od tegoba koje izaziva promena vremena pati gotovo polovina svetske populacije.

Prelazi između godišnjih doba su “kritične tačke”, jer su tada učestalije bolesti, ali i smrtnosti, navode u Domu zdravlja.
Nagla promena vremena izaziva veću učestalost srčanih i moždanih udara, prehlada, upale disajnih organa i astmatičnih napada kod starijih osoba i hroničnih kardiovaskularnih bolesnika.

Lekari zato u prelaznom periodu savetuju dovoljno sna, jer je umoran čovek osetljiv na sve, pa i na promenu vremena, preporučuju fizičku aktivnost i boravak na svežem vazduhu, kao i laganu ishranu bogatu vitaminima.
Preporučuje se redovno tuširanje, naizmenično toplom i hladnom vodom, kao i slojevito oblačenje, dok hronični bolesnici moraju strogo da se pridržavaju terapije.

You May Also Like