Vlada Srbije obećala je meru za reprogramiranje dugovanja građana, ali još nije poznato da li će taj model biti obavezujući za sve banke.
Oko sto hiljada građana odnosno oko 10 odsto zaduženih u Srbiji ima problem kako da redovno otplaćuje kredite.
Mera koju je obećala Vlada za reprogramiranje dugovanja još je u fazi izrade.
Ove mere bi omogućile grejs period i reprogramiranje duga a usaglašava se trenutno među bankama. Osnove su pozante ali i dalje ne i detalji.

U paket mera biće uključeni potrošački, gotovinski, stambeni krediti, ali oni koji nisu subvencionisani, a isključeni su krediti koji već imaju grejs period. Banke su veoma voljne da program podrže, pod uslovom da ne budu na gubitku.

Dok su banke su nakon sastanka u Udruženju banaka poslale svoje konkretne predloge Vladi i Narodnoj banci Srbije kako da građanima omoguće odlaganje plaćanja kreditnih obaveza.

Dugovanja po karticama i tekućim računima neće biti uzeta u obzir za prolongiranje prenose elektronski mediji, grejs period bi trajao dve godine, ali bi se odnosio na građane koji su ostali bez posla u toku krize, kao i za one kojima su rate zbog nepovoljnog kretanja kursa evra preskočile dozvoljenih 30 odnosno 50 odsto opterećenja zarade.

Banke, ipak, imaju zahtev da NBS promeni odluku o klasifikaciji aktive tj. da im smanji obaveznu rezervu, a da Nacionalna korporacija za osiguranje kredita uradi anekse po kojima se osiguranje kredita produžava za dve godine, koliko i traje grejs period. Takođe, trebalo bi da se produži i starosna granica otplate za dve godine po kojoj bi klijent mogao da ima maksimalno 72 godine u trenutku otplate poslednje rate kredita.

Takođe, bankari su bili veoma oprezni po pitanju procene da li će građani nakon dve godine biti u stanju da vraćuju nešto veću mesečnu ratu jer nije izvesno da bi u tom periodu životni standard skočio da se novo mesečno opterećenje ne bi osetilo. Sada su na potezu premijer Mirko Cvetković, kao i predstavnici NBS koji bi u narednih nekoliko dana morali da daju konačan odgovor na najnoviji predlog banaka.

U Privrednoj komori kažu da se predlog banaka može očekivati narednih dana, ali da još nije dogovoreno da li će taj univerzalni model reporogamiranja biti obavezujući za sve banke.
Građani su, s druge strane, svesni da ono što su od banke uzeli na zajam moraju na kraju i da vrate sa kamatom.

Šta su banke predložile
– grejs period od 24 meseca,
– pomoć prezaduženima i onima bez posla.
– uključivanje svih vrsta stambenih pozajmica u program,
– dugovanja po karticama i tekućem računu ne ulaze u program,
– grejs period ne važi za subvencionisane keš i potrošačke kredite,
– aneksi ugovora u NKOSK-u kojim se produžava osiguranje,
– smanjivanje obavezne rezerve banaka.
Izvor: B92, Kamatica.com

Možda Vam se svidi i