Pšenica najskuplja, kukuruz najjeftiniji u odnosu na regionalna tržišta

Sremska Mitrovioca – Ukupan promet na Produktnoj berzi u Novom Sadu protekle nedelje bio je nešto manji u odnosu na prethodnu sedmicu. Promet robe iznosio je 2.483 tone robe, u vrednosti 60,38 miliona dinara, što je u fizičkom obimu pad od 19,3 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, a u finansijskom, povećanje od 0,96 odsto.

Kukuruz, čiji je izvoz u novembru mesecu ove godine bio duplo manji u odnosu na isti mesec prošle godine, sve češće svoje kupce nalazi na domaćem tržištu. Problem smeštajnih kapaciteta ove godine se ispoljio kao retko kada ranije. Povećana ponuda i to još upućena hronično nelikvidnoj domaćoj tražnji za svoju neminovnu posledicu je imala nisku cenu koja je protekle nedelje bila na prosečnom nivou od 16,31 din/kg (15,08 bez PDV). Cena je identična u odnosu na prethodnu nedelju, ali je vrlo indikativno da tako niska cena već jedan duži period istrajava na domaćem tržištu. Pesimističke prognoze oko vodostaja Dunava u narednom periodu upućuju na zaključak da će kukuruz i u neposrednom narednom periodu tavoriti na niskim cenovnim pozicijama.

Pšenica je u porastu. Prosečna cena trgovanja u nedelji za nama je iznosila 20,26 din/kg (18,76 bez PDV), što je za 2,17% veća cena od proseka iz prethodne nedelje. Ovako visoka cena svakako je umanjila konkurentnost naše pšenice na inotržištu. Zbog toga, bez obzira što zbog blizine tržišta imamo komparativnu prednost na CEFTA području gde je izvoz pšenice pretežno orjentisan, imamo manji izvoz ove robe od očekivanog. Na berzi pretežni kupci pšenice su mlinsko prerađivački kapaciteti.

Od ostalih roba trgovalo se sojinom sačmom 44% proteina koja je realizovana po ceni 41,30 din/kg (35,00 bez PDV), mineralnim đubrivom SAN po 28,73 din/kg i pirinčom po ceni 99,90 din/kg (92,50 bez PDV).

Na dan 09.12.2011. godine PRODEX je vredeo 200,12 indeksnih poena, što predstavlja rast od 1,85 indeksnih poena u odnosu na prošli petak.

You May Also Like