Sremska Mitrovica – Od sredine januara čekaju nas poskupljenja cigareta, kafe, alkoholnih pića, goriva i to od dva do 15 odsto.

Ovoga puta, „krivac“ je redovno usklađivanje akciza za iznos rasta potrošačkih cena u ovoj godini.

„Ukoliko inflacija bude na nivou projektovane od oko devet odsto, doći će do znatnog poskupljenja derivata“, kaže Aleksandar Mileusnić iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

On navodi da će za taj iznos poskupeti akcize na benzin, koje su sada 49,5 dinara i za dizel 37 dinara po litru. Kada se tome doda i PDV, jasno je da će benzin biti skuplji od 5,5 do 6,5 dinara, a dizel od 3,5 do 4,5 dinara po litru, u zavisnosti od krajnje cene u malopropaji.

Najavljeno povećanje energenata izazvaće lančani talas poskupljenja gotovo sve druge robe i usluga.

Uticaj akciza na rast cena svakako će biti nesumnjiv, posebno kod energenata, jer nema proizvoda koji direktno ili posredno ne troši gorivo u prizvodnji, kažu stručnjaci. Akcizno opterećenje kafe u Srbiji izuzetno je visoko i obračunava se procentualno na uvoz sirove kafe. Ona iznosi 30 odsto.

„U ovakvoj situcaji jedini su profitirali berzanski špekulanti i država, koja je došla do vanrednog prihoda“, tvrde u kompaniji Štraus Adrijatik u okviru koje posluje Donkafe.

Oni navode da su izgubili potrošači koji sada konzumiraju manje tog napitka. Na gubitku su i proizvođači jer su skoro svi 2010. završili sa desetkovanim profitima, a ni ova godina po svemu sudeći neće biti bolja.

U toku su pregovori o visini akciza na cigarete, ali je već sada jasno da će one poskupeti početkom januara. Ali, ne samo po osnovu usklađivanja sa rastom potrošačkih cena u zemlji, već i sa rastom nivoa akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

You may also like