Sremska Mitrovica – Ministar poljoprivrede i trgovine izjavio je da će interventna prodaja šećera po maloprodajnoj ceni od 95 dinara za kilogram uspostaviti novu ravnotežu na tržištu i istakao nema razloga za povećanje cena osnovnih životnih namirnica. “

Nema ekonomskih razloga za poskupljenje hrane, ali to ne znači da ne možemo u nijansama da imamo fluktuacije u jednom ili drugom smeru u narednim mesecima“, kazao je u petak uveče ministar Petrović.

Petrović je dodao da je zbog poskupljenja gasa došlo do poskupljenja grejanja, ali da sve ostalo (poskupljenja) „nije realnost“.

Ljudi su skloni da govore stvari koje nemaju jasna utemeljenja u činjenicama“, naglasio je Petrović, napominjući da je pre mesec dana u pojedinim medijima najavljivano i poskupljenje šećera.

Petrović je naglasio da iako postoje najave da će slatkiši poskupeti, ministarstvo nije dobilo takvo obaveštenje od konditora mada je sa njima u svakodnevnom kontaktu.

Petrović je istakao da je tržište pšenice, brašna i hleba, mlinarskskih i pekarskih proizvoda potpuno stabilno i da očekuje da će potrosaci u Srbiji u 2012. biti pošteđeni cenovnih stresova iz ove godine.

Postajemo ekonomski stablinije društvo,“ konstatovao je ministar“.

Petrović je kazao i da su vrata otvorena za dolazak velikih trgovinskih lanaca u Srbiju, i da su oni dobrodošli, demantujući da je razlog za njihov neulazak na ovdašnje tržište kašnjenje sa donošenjem podzakonskih akata.

Ministar je istakao da nema kašnjenja sa donošenjem podzakonskih akata predvidejnih zakonima o trgovini i zaštiti potrošaca, i da je njihova izrada u toku, ali da su najveći broj njih pravilnici koji zahtevaju promenu tehničkih pravila, što zahteva kompleksan i stručan rad.

You may also like