Sremska Mitrovica – U Vojvodini je potvrđen drugi smrtni slučaj uzrokovan infekcijom virusa gripa A(H1N1). Reč je o bolesniku starom 41 godinu sa teritorije Južnobanatskog okruga. Pacijent je umro drugog februara u Opštoj bolnici Pančevo. Lekari navode gojaznost kao faktor rizika koji je uticao da se bolest iskomplikuje.
U Srbiji je, u sezoni 2010/2011, registrovano 85 prijavljenih i laboratorijski potvrđenih slučajeva obolelih od sezonskog gripa, od kojih je petoro u teškom stanju, saopštio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.
I u Sremskoj Mitrovici u toku nedelje zabeležen je porast broja obolelih od gripa. Pet obolelih je laboratorijski potvrđeno, od toga dva pacijenta virusom gripa tipa A H1N1, gva pacijenta virusom tipa H3N2 i jedan pacijent virusom tipa B.
Jedan pacijent upućen je u Sremsku Kamenicu na respiratornu rehabilitaciju.
Očekuje se da će sledece nedelje biti proglašena epidemija gripa.
Mg.dr Snežana Medić Stojanac načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti zavoda za javno zdravlje apeluje na rođake i prijatelje hospitalizovanih pacijenata da izbegavaju posete u cilju sprečavanja širenja ovih virusa.

You may also like