Sremska Mitrovica – Popis stanovništva, planiran od 1. do 15. oktobra, za razliku od prethodnih biće obuhvatniji i sadržajniji, jer će biti zastupljena i neka pitanja koja nisu postojala ranije,
kažu u odeljenja za popis stanovništva.

U okviru popisa 2011. godine prvi put biće prikupljani podaci o tome da li građani imaju problema u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kod kuće, u školi ili na poslu usled nekog zdravstvenog problema i slično.

Osim toga, biće sakupljane informacije o izvoru sredstava za život, a potom će biti prikupljani podaci o osobama koje žive u vanbračnoj zajednici, zatim i za one koji su nekada živeli u inostranstvu.

Popis će obuhvatiti i uobičajena pitanja poput onih da li domaćinstva poseduju računar i slično, kako bi se prikupile informacije radi kreiranja radnih politika.

Cilj sakupljanja informacija na predstojećem popisu, osim provere koliko nas ima, da li smo stariji, obrazovanji, ekonomski snažniji i slično, i da se vidi gde se Srbija nalazi u odnosu na svet i okruženje i gde se nalazi u odnosu na poslednji popis iz 2002. godine.

Popis je prvobitno bio predviđen od 1. do 15. aprila, ali da je u skladu sa izmenama zakona o popisu stanovništva i usled nedostataka finansijskih sredstava odložen za šest meseci.

Na predstojećem popisu stanovništva biće formirane i 164 popisne komisije sa oko 1.000 članova, a oni će raditi na informisanju građana i brinuti se o adekvatnom prikupljanju podataka.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 30 dana nakon završetka terenskog rada, posle čega će se obrađivati rezultati koji će konačno biti objavljeni u septembru 2012. godine.

Ovogodišnji popis poslužiće i za identifikovanje domaćinstava koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kako bi se prikupili osnovni podaci za veliki popis poljoprivrede koji je planiran 2012. godine.

Prvi popis stanovništva na tlu tadašnje Srbije sproveden je daleke 1834. godine i od tada je do 2002. godine, kada je obavljen i poslednji, sprovedeno više popisa, pogotovu u 19. veku.

Tako je od Drugog svetskog rata, do 2002. sprovedeno sedam popisa, a naredni koji će biti obavljen ove godine biće osmi po redu od tada.

You may also like