Sremska Mitrovica – Individualni poljoprivredni proizvođači, zadruge, mala i srednja preduzeća, koja se bave poljoprivredom i proizvodnjom hrane i žele da izvoze svoje proizvode, mogu da konkurišu kod USAID Agrobiznis projekta za dodelu bespovratnih sredstava radi sticanja sertifikacije, saopštio je danas USAID.

Program podrške uvođenju međunarodnih standarda u oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane, koji se sprovodi treću godinu za redom, pruža pomoć proizvođačima prilikom ispunjavanja strogih zahteva stranih tržišta u pogledu standardizacije i sertifikacije kojima se obezbeđuje kvalitet i bezbednost prehrambenih proizvoda.

Tokom prethodne dve godine USAID Agrobiznis projekat je za 59 agrobiznis kompanija i proizvođača obezbedio sredstva u iznosu od 300.000 dolara za uvođenje međunarodnih standarda kvaliteta i bezbednosti hrane. Sertifikati su garancija da su proizvodi organski ili proizvedeni po halal ili košer standardima i u skladu sa kriterijumima koje postavljaju međunarodni trgoviniski lanci.

Standardi uključuju Global G. A. P – koji podrazumeva grupu pravila kojima se postavljaju standardi u korišćenju, odnosno smanjenju upotrebe hemijskih sredstava u proizvodnji hrane, obezbeđuje bezbednost radnika i smanjuje opasnost po životnu okolinu na minimum.

Takođe, tu je i HAČP – sistem koji obuhvata niz postupaka za kontrolu procesa i osetljivih tačaka u lancu proizvodnje hrane radi obezbeđivanja bezbednosti hrane, ISO 22000 – sistem upravljanja radi obezbeđivanja bezbednosti hrane kroz ceo lanac snabdevanja i ISO 14001 – standardi za smanjenje štetnih uticaja poljoprivredne proizvodnje na životnu sredinu.

Agrobiznisi koji se bave proizvodnjom ili preradom voća, povrća, pečuraka, lekovitog i aromatičnog bilja, mesa i mlećnih proizvoda mogu da učestvuju na konkursu i da se kvalifikuju za bezpovratna novčana sredstva, radi izvoza svojih proizvoda.

Uvođenjem i primenom standarda takođe se poboljšava efikasnost proizvodnje, smanjuju proizvodni troškovi, usklađuju proizvodni procesi sa propisima o zaštiti životne sredine i štiti zdravlje potrošača.

USAID je kroz Agrobiznis projekat do sada investirao 24 miliona dolara u srpsku poljoprivredu. Sredstva su namenjena unapređivanju produktivnosti, povećanju obima proizvodnje, otvaranju izvoznih tržišta i jačanju kapaciteta organizacija proizvođača i pružalaca usluga u sektoru poljoprivrede.

You may also like