U sledećoj godini jedna i po prosečna zarada za osnovne troškove

Sremska Mitrovica – Za podmirenje osnovnih životnih potreba, kupovinu hrane i plaćanje mesečnih računa građanima će u narednoj godini biti potrebno više od jedne i po prosečne zarade, pokazuje analiza Instituta za tržišna istraživanja (IZIT), a prenose agencije
.
„Struktura potrošnje kućnog budžeta je veoma nepovoljna, a poslednji podaci govore da bezmalo 44 odsto raspoloživih primanja tročlanog domaćinstva odlazi na pokriće troškova hrane“, ističu u IZIT i dodaju da još oko 15 odsto odlazi na režije, tako da 59 odsto raspoloživih primanja ide na pokrivanje egzistencijalnih životnih potreba.

Pad kupovne moći i nesrazmeran odnos troškova i plata vidljiv je i sada povećavanjem udela gotovinskog plaćanja u maloprodajnim objektima trgovinskih lanaca u Srbiji.

„Takav vid plaćanja ukazuje da se sada u prodavnicama promet svodi samo na ono što je zaista neophodno za život“, kaže ekonomista Vladana Hamović.

„Očigledno, velika je besparica, ide se na sve skromnije kupovine, a za istu količinu novca može da se pazari manje artikala nego pre godinu-dve. Novac se izdvaja uglavnom za hranu i režije“.

Udeo kartica i čekova u prometu trgovinskih kuća je između 20 i 30 odsto. Ipak, i dalje u većini prehrambenih lanaca dominira gotovina, gde skoro dve trećine, odnosno oko 70 odsto, čini keš.

Istovremeno, u velikim marketima poček se više koristi. U hipermarketima svaki sedmi potrošač kao sredstvo plaćanja koristi čekove, a svaki četvrti kartice. Ipak, i u tim hipermarketima najviše se plaća gotovinom, i to 57 procenata potrošača.

Prema podacima kojima se barata u javnosti, prosečna kupovina u manjim objektima trgovinskih lanaca iznosi od 350 do 450 dinara, a u hipermarketima prosečan račun ne prelazi 2.500 dinara.

You May Also Like

One thought on “U sledećoj godini jedna i po prosečna zarada za osnovne troškove

Comments are closed.