Sremska Mitrovica – Kako bi pomogao rešavanje problema nezaposlenosti kod mladih u Sremskoj Mitrovici, Američka organizacija za međunarodni razvoj (USAID) organizovaće u saradnji sa lokalnim Kancelarijama za mlade dvodnevni trening iz oblasti preduzetništva namenjen mladim preduzetnicima i mladima zainteresovanim za započinjanje sopstvenog biznisa.U okviru ovog programa Kancelarija za mlade organizuje besplatnu obuku za pisanje Biznis plana 5 i 6.marta od 10 do 14 sati.
Trening u Sremskoj Mitrovici je jasan pokazatelj jačanja kapaciteta lokalne kancelarije za mlade i njene spremnosti da samostalno deluje na polju rešavanja trenutno najvećeg problema mladih u Srbiji – nezaposlenosti.
Treninzi su osmišljeni tako da pomognu mladima da razviju osnovne preduzetničke veštine kao i da im daju više informacija o dostupnim razvojnim fondovima i načinima kako da uspešno konkurišu za finansijska sredstva koja im stoje na raspolaganju. Program je osmišljen kako za mlade koji su tek počeli da razvijaju svoje poslovne ideje tako i za one koji žele da ojačaju poslovanje već postojećeg preduzeća.
Trening za mlade u Sremskoj Mitrovici će držati Regionalni centar za razvoj malih i srednjih preduzeća iz Beograda.
Sporazume koji su omogućili realizaciju ovih treninga USAID je potpisao u Novembru 2010. godine sa predstavnicima lokalnih vlasti koji su na ovaj način pokazali spremnost da preduzmu konkretne korake za rešavanje problema nezaposlenosti kod mladih i to kroz razvijanje preduzetničkog duha.
Od 2007. godine do danas USAID je obučio 97 od ukupno 115 Koordinatora Kancelarija za mlade koliko ih ima u Srbiji, a 54 su nakon toga samostalno organizovali treninge iz preduzetništva za preko 1000 mladih ljudi i time im pomogli da lakše započnu svoj posao ili osnaže već postojeće preduzeće.
Program za jačanje ekonomske sigurnosti USAID pomaže mladima u Srbiji kroz čitavim nizom aktivnosti koje za cilj imaju stvaranje uslova za lakše zapošljavanje ili samozapošljavanje. U saradnji sa opštinskim Kancelarijama za mlade pomaže razvoj programa za promociju preduzetništva, te pruža obuku mladima kako bi ostvarili uspešne poslovne karijere. USAID aktivno pomaže i lokalne inicijative za povećanje zaposlenosti kod mladih.

You may also like