Sremska Mitrovica – Upravni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) usvojio je izmenjeni Plan poslovanja te kompanije za 2011. godinu, koji predviđa poskupljenje struje od 1. marta. Za nekoliko dana će međutim, biti poznato da li će Vlada da odobri poskupljenje električne energije od sledećeg meseca, rečeno je u EPS-u.

Upravni odbor EPS-a, inače je prethodno bio usvojio Plan poslovanja te kompanije za 2011. godinu i krajem decembra ga poslao Vladi Srbije na razmatranje i taj plan je predviđao poskupljenje struje od 1. januara 2011. godine za oko 15 odsto, odnosno za domacinstva oko 13,6 odsto, objašnjavaju u EPS-u.

Da li će struja zaista tada i poskupeti, kao i da li će poskupljenje biti svima u istom procentu, znaće se za nekoliko dana, ističu u EPS-u.

Agencija za energetiku je procenila da struja za domaćinstva u Srbiji može da poskupi maksimalno 13,5 odsto, a nešto više za ostale kategorije potrošača.

Prosečna cena struje u Srbiji trenutno iznosi pet dinara po kilovat-času, a za domaćinstva 4,9 dinara po kilovat-času.
Konačnu odluku o promeni cene struje u Srbiji donosi Vlada, na predlog Agencije za energetiku i na zahtev EPS-a. Prema Predlogu novog zakona o energetici odluku o poskupljenju ili pojeftinjenju struje u Srbiji od 2012. godine donosiće Agencija za energetiku.

You may also like