Sremska Mitrovica – Građani će dobiti besplatne akcije Telekoma Srbije istovremeno sa okončanjem procesa prodaje 51 % akcija te kompanije, izjavio je šef vladine radne grupe za prodaju Telekoma Vuk Đoković.
Đoković je izjavio da je predlogom ugovora o kupoprodaji 51 % akcija Telekoma Srbije predvidjena obaveza kupca da u roku od dve godine ponudi otkup akcija od malih akcionara.
Očekuje se da će čitava transakcija oko prodaje kompanije i uplate novca biti završena početkom jeseni, kada bi i građani Srbije trebalo da dobiju besplatne akcije ovog preduzeća.
Brokeri ne žele da licitiraju koliko će vredeti te akcije, dok ekonomisti procenjuju da će građani dobiti oko 80 evra.
Ipak, ako je suditi prema ranijim najavama iz Agencije za privatizaciju, građani bi informaciju o broju i nominalnoj vrednosti akcija koje im pripadaju trebalo da dobiju i pre privatizacije. Oko 4,8 miliona građana Srbije, koliko ima pravo na besplatne akcije, na raspolaganju će imati 15 % akcija Telekoma.
Kada transakcija bude završena i bude obavljeno plaćanje, akcije Telekoma biće podeljene građanima koji imaju pravo na besplatne akcije javnih preduzeća kao i sadašnim i bivšim zaposlenima u Telekomu Srbije.
Tender za prodaju 51 % akcije Telekoma Srbije biće otvoren do 21. marta 2011. godine, a očekuje se da će čitava transakcija oko prodaje kompanije i uplate novca biti završena početkom jeseni.

You may also like