Sremska Mitrovica – Pacijenti koji odlaze na dijalizu, od sada će udobnije putovati do mitrovačke Opšte bolnice, što njihovo zdravstveno stanje i zahteva.

Grad Sremska Mitrovica je za kupovinu novog kombija namenjenog prevozu bubrežnih bolesnika izdvojio 2 miliona i 300 hiljada dinara. Da podsetimo, jedini centar za dijalizu u Sremu nalazi se u Sremskoj Mitrovici, radi od 1983. godine, a trenutno na programu ima oko 170 pacijanata.

Posle simbolične predaje ključeva koja je obavljena isped mitrovačke Hitne pomoći najbolji Dom zdravlja u Srbiji zvanično je dobio još jedno vozilo namenjeno za prevoz, ovog puta bubrežnih bolesnika. „Jako je važno obezebediti obolelima udoban prevoz, nažalost, do sada smo se vrlo često sretali sa brojnim problemima koji to onemogućavaju, pre svih to je manjak vozila”, kaže dr Dušanka Ivošević, zam. direktora Doma zdravlja.

Za bubrežne bolesnike ova donacija će u velikoj meri olakšati prevoz od kuće do bolnice. Reč je o teškim bolesnicima, a mnogi od njih da bi dobili terapiju koja ih održava u životu pređu i preko 50 kilometara. I to najmanje tri dana u nedelji. „Dolaze po mene kući, a ja sam iz Šašinaca, prevezu me do mitrovčke bolnice na dijalizu, do sada i nisu bili neki uslovi, ali se nadamo da će se to poporaviti“, kaže Stevan Seninčanin, bubrežni bolesnik iz Šašinaca.

I zaposleni u Hitnoj pomoći ovo smatraju napretkom u radu službe. „I sami smo u nebrojano situacija bili svedoci da bolesnicima teško pada transport, a posebno ako se odvija starim, dotrajalim vozilima što je do sada bio slučaj”, tvrdi Stanoje Sviloks, glavni tehničar. Za nabavku vozila Grad Sremska Mitrovica je obezbedio iz svog ovogodišnjeg budzeta 2,3 miliona dinara. „Vozilo je zato prvenstveno namenjeno za prevoz pacijenata sa mitrovačke teritorije, a njih je ukupno 45. Važno je da im olakšamo odlazak na dijalizu“, smatara Nataša Kopčić, načelnik Gradske uprave za zdravstvo.

Možda Vam se svidi i