Kup tolerancije

Sremska Mitrovica – Kup tolerancije, u okviru kojeg se učenici iz Vojvodine takmiče u više sportskih disciplina, počeo je u Sremskoj Mitrovici.

Sportska takmičenja sa dodatnim kulturnim sadržajem i ove godine su okupila veliki broj osnovaca i srednjoškolaca iz celog Srema, a manifestaciju je organizovao Savez za školski sport i olimpijsko vaspitanje Vojvodine, u saradnji sa organima lokalne samouprave, sa ciljem zbližavanja mladih različite nacionalne pripadnosti. Pažnja projekta i ovog puta je bila usmerena ka najmlađima pa je u sportskim takmičenjima i pratećem programu i ove godine bilo obuhvaćeno više od 300 učenika osnovnih i srednjih škola, sa teritorije Srema.

U Mitrovicu su, kažu oni, došli prvenstveno da se zbliže sa vršnjacima iz drugih gradova i da prevazilaženjem predsrasuda izgrade toleranciju. „Drago nam je što i ove godine učesvujemo u ovoj manifestaciji, svesni smo činjenice da pobednik nije onaj ko postigne najbolji rezultat, nego onaj ko pokaže najveću toleranciju, ipak trudićemo se da ostvarimo što bolje rezultate“, kažu osnovci i srednjoškolci iz Srema. Mladi su se i ove godine predstavili u različitim sportskim disciplinama, a održana su takmičenja u stonom tenisu, odbojci, košarcii i fudbalu. Rezultat je, prema rečima organizatora, u drugom planu a cilj Kupa je stvaranje uslova za komunikaciju mladih različite etničke, nacionalne i verske pripadnosti. „Sportsko polje treba da bude mesto gde ćete iskazati poštovanje jedni prema drugima, da bude fer plej i da svojim sportskim aktivnostima postignete što više uspeha i prijatelja”, navodi Milorad Ivković, predsednik Školskog saveza i olimpijskog vaspitanja Vojvodine.

Kup tolerancije se po sedmi put održava u Sremskoj Mitrovici tako da s pravom možemo reći da je ova manifestacija prerasla u tradiciju grada na Savi. Toleranciju i ovaj vid komunikacije i zbližavanja mladih lokalna vlast će podržavati i u narednom periodu, kažu nadležni. „Mislim da svi mi koji živimo u Vojvodini razumemo koliko je važno negovati toleranciju i različitosti, i negovati pravo na drugačije mišljenje, slobodu izražavanja drugačijeg mišljenja. Mislim da ovaj projekat jako doprinosi tome”, kaže Zorica Gašpar, načelnik GU za obrazovanje, kulturu i sport. Finale ovog, sedmog po redu, Kupa tolerancije biće održano u Sremskoj Mitrovici 11. i 12. novembra, a u projekat će ove godine biti uključeno oko tri hiljade učenika, iz više od 130 škola iz preko 40 vojvođanskih opština.

You May Also Like