Nova ulaganja u Sremsku Mitrovicu

Sremska Mitrovica – Ministar ekonomije Nebojša Ćirić potpisao je danas sa italijanskom kompanijom Lames grup ugovor o dodeli bespovratnih 1,7 miliona evra za izgradnju fabrike.

Lames grupa u Sremskoj Mitrovici planira da uloži osam milona evra u izgradju fabrike za proizvodnju dizača prozora u automobilskoj industriji, za kupce u Evropskoj uniji i da zaposli 249 novih radnih mesta.

Preko Programa Ministarstva ekonomije za dodelu bespovratnih sredstava za podsticaj investicija, koji administrira SIEPA, u Sremskoj Mitrovici, za taj projekat Lames grupa dobila je 1.743.000 evra za otvaranje 249 novih radnih mesta (7.000 evra po novom radnom mestu), saopštilo je ministarstvo.

Lames grupa je u 2010. ostvarila više od 100 miliona evra poslovnih prihoda na konsolidovanom nivou, dok je u istom periodu proizvedeno više od 9.5 miliona jedinica podizača prozora i 800.000 jedinica modula za vrata.

Najveći kupci su Fijat, koji čini 49 odsto ukupne prodaje, Pežo-Sitroen grupa (PSA) – 18 odsto, Dženeral motors – 14 odsto, BMW – 13 odsto, a zatim ostali kupci kao što su Ford, Folksvagen, Nisan, Reno, svaki po 2 odsto.

Kompanija Lames grup je treći najveći snabdevač prozorskim podizačima i sistemima vrata u automobilskoj industriji u Evropi.

Investicioni projekat čiji se završetak planira do kraja 2013. godine, obuhvata u Sremskoj Mitrovici izgradnju proizvodnih hala površine od 7.200 m2, , na parceli veličine 52.694 m2, saopštilo je ministarstvo.

Lamesu će biti besplatno odobrena građevinska parcela za izgradnju nove fabrike u novoformiranoj Industrijskoj zoni Sever 2.

Nadležni ističu da je fabrika Fijatovog kooperanta trenutno najveća grindfild investicija na gradskom području Sremska Mitrovica, koja treba da se realizuje u naredne četiri godine.

Na obuku je već upućeno prvih 50 budućih radnika, koji su izabrani u konkurenciji gotovo 1.000 prijavljenih.

You May Also Like