Mitrovica u borbi protiv HIV-a

Sremska Mitrovica – Nizom aktivnosti, u Sremskoj Mitrovici danas će se obeležiti Svetski dan borbe protiv side.

U Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica, testiranje na HIV vršiće se od 07:00 do 19:00 časova, dok će se rezultata izdavati već sutradan, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za štampu, održanoj u Gradskoj kući.

„Pozivam građane da se odazovu ovim akcijama i da se što veći broj njih testira i edukuje o HIV infekciji“, rekla je dr Snežana Medić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Za testiranje nije neophodna zdravstvena knjižica ni uput. Testiranje svih onih koji su bili u riziku od HIV infekcije vrši se anonimno i besplatno.

Takođe, istog dana 11:00 časova u Svečanoj sali Muzeja Srema, biće održano predavanje za mlade na temu HIV-a.

Kancelarija za mlade grada Sremska Mitrovica, kao i prethodne dve godine, 1. decembra će na svom štandu postavljenom na gradskom trgu deliti kondome kao i edukativni materijal. Početak akcije deljenja kondoma zakazan je za 12:00 sati.

„Kancelarija za mlade će na štandovima u centru grada deliti promotivni materijal, razgovarati sa sugrađanima i uključiti se u jednu globalnu kampanju koja za cilj ima da što više pomogne ljudima obolelim od HIV-a“, kaže Milorad Popadić, koordinator Kancelarije za mlade Sremska Mitrovica.

„Aktivnosti će biti promotivne i puno će pomoći svim mladim ljudima koji treba da vide koliko je važno da budu tolerantni prema ovim osobama“, rekla je Nataša Kopčić, načelnik Gradske uprave za omladinu.

U Gradskom pozorištu danas će biti organizovana tribina i pušten film „Dečko koji se stideo“. Reč je o filmu koji prezentuje načine prenošenja side i probleme sa kojima se zaražene osobe susreću u svakodnevnom životu.

You May Also Like