Građani Sremske Mitrovice sve više kupuju franke

Sremska Mitrovica – Zbog zabrinutosti za opstanak evra, ugroženog sve lošijom situacijom u Evropskoj uniji, u mitrovačkim menjačnicama je tražnja za svim valutama osim evra toliko skočila da deviza nema dovoljno.

Kako je rečeno u menjačnicama, mitrovčani najviše traže Švajcarske franke.

Stručnjaci upozoravaju da, uprkos strahu od propasti evra, građani treba da budu vrlo obazrivi pri izboru valuta u koje će pretvoriti ušteđevinu.

Američki dolar deluje kao solidan izbor za deo novca, a građanima su na raspolaganju i valute drugih zemalja koje nisu izložene problemu prevelikog javnog duga i nisu toliko zavisne od situacije u evrozoni.

Analitičari savetuju valute čija vrednost počiva na izvozu sirovina njihovih matičnih ekonomija i garantuje veću otpornost u aktuelnoj situaciji, što u prvi plan stavlja australijski i kanadski dolar ili norvešku krunu.

Švajcarska narodna banka je početkom septembra fiksirala kurs svoje valute na minimum 1,2 franka u odnosu na evro, kako bi sprečila njeno dalje jačanje, koje je počelo da ozbiljno ugrožava na izvozu baziranu ekonomiju te države.

Administrativnim potezom je dalji rast franka blokiran, pa je podstrek za kupovinu te valute praktično eliminisan.

Građani koji sada kupuju franak zapravo kupuju robu po najskupljoj ceni, znajući da njena cena ne može da raste, već samo da pada. Zbog toga je pitanje koliko je mudro kupovati franke.

You May Also Like