Krivična prijava direktoru „Dule gradnje“

Sremska Mitrovica – Sektor poreske policije Poreske uprave Centrala podneo je Osnovnom javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici krivičnu prijavu protiv osnivača i direktora privrednog društva „Dule gradnja“ iz Rume, D.P., zbog osnovane sumnje da je izvršio krivična dela poreska utaja i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit, saopšteno je danas iz PU.
Pomenutim radnjama prijavljeni je, kako se navodi u saopštenju, oštetio državni budžet za 21.903.776,86 dinara.

D.P. je u nameri da delimično izbegne plaćanje poreza, od maja do decembra 2010.godine, u poslovnim knjigama privrednog društva lažno prikazao nabavku dobara od dobavljača i podneo PDV prijave neistinitog sadržaja.

Na taj način je, zbog neobračunavanja i plaćanja PDV, izvršio krivično delo poreska utaja u iznosu od oko 5.800.000 dinara.

Prijavljeni je, takođe, u podnetim PDV prijavama neosnovano iskazao pravo na poreski kredit u iznosu od oko 1.100.000 dinara i time napravio krivično delo – neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit.

Od marta 2010. do aprila 2011.godine, prijavljeni je, kako se navodi u saopštenju, podignutu gotovinu sa tekućeg računa u iznosu od 11.400.000 dinara upotrebio za isplatu neto zarada zaposlenim radnicima, a nije obračunao i platio pripadajući porez i doprinose za socijalno osiguranje.

D.P. je, sa tekućeg računa, podigao sredstva u iznosu od oko 39 miliona dinara, bez evidentiranja u poslovnim knjigama, zadržao ih i upotrebio za lične potrebe, iako je navedenu isplatu evidentirao kao gotovinsko plaćanje obaveze prema dobavljačima, sa kojima nije bilo poslovne saradnje.

You May Also Like