Konzervacija mozaika Carske Palate

Sremska Mitrovica – U novembru počinju konzervatorski radovi na mozaicima Carske palate antičkog Sirmijuma, a početak radova omogućio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, koji je u tu svrhu obezbedio milion dinara.

S obzirom na to da je reč o velikom i složenom poslu, radovi će trajati više godina, izjavio je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica Ljubiša Šulaja.

Reč je o konzervaciji 350 kvadratnih metara mozaika. U samoj palati se nalazi 250 kvadratnih metara mozaika, sada prekrivenog peskom, dok je drugi deo sklonjen. Nakon što bude obnovljen, biće vraćen u Carsku palatu, najvredniji arheološki lokalitet antičkog Sirmijuma, koji je u doba tetrarhije bio jedna od prestonica Rimske imperije, na čijim je ostacima podignuta Sremska Mitrovica.

Po bogatstvu ornamentike, ovo je jedan od najvrednijih mozaika do sada otkrivenih iz tog perioda Rimskog carstva i ima mu tek nekoliko sličnih. Kada budu završeni konzervatorski radovi, Carska palata će zablistati starim sjajem, istakao je direktor mitrovačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ostaci Carske palate otkriveni su slučajno, 1957. godine, prilikom izvodenja građevinskih radova, kada se počelo i sa sistematskim istraživanjem antičkog Sirmijuma.

Sredstvima republičkih ministarstava za kulturu, privredu i regionalni razvoj, u iznosu od oko dva miliona evra, Carska palata je stavljena pod krov i trajno zaštićena. Samo u septembru ovaj arheološki lokalitet obišlo je više od dve hiljade domaćih i stranih gostiju.

Carska palata prva je na mapi projekta ,,Putevima rimskih imperatora“, koji će na putu dugom više od 600 kilometara duž Srbije povezati najznačajnije lokalitete iz doba Rimske imperije.

You May Also Like