Sremska Mitrovica – Građani Sremske Mitrovice sve manje čitaju, mnogi kažu da je razlog životni tempo, koji je nametnuo takav način življenja. Takođe, za sve manje vremena za opuštanje uz knjigu, krive evropske standarde. Vole reći da je približavanjem Europskoj uniji sve više posla, a sve manje vremena za čitanje, pa onda radije posežu za internetom ili fillmovima koji o određenoj knjizi govore puno kraće, bez dublje analize problema i događaja.
I Gradski bibliotekari kažu da svake godine ima sve manje članova, i da i oni glavnim krivcem smanjenog broja čitalaca, smatraju dolazak novih tehnologija, kao što su digitalna izdanja knjiga na internetu.
Gradska Biblioteka ulaže sve napore da ovu poražavajuću sliku od oko 1 700 čitalaca na gradskom nivou ispravi, nabavkom novih knjiga i povećanjem broja primeraka najčitanijih knjiga.
Gradski prodavci knjiga su optimističniji, kažu da su građani zainteresovani za knjige, ali da loša kupovna moć utiče na slabu prodaju knjiga.
U Mitrovačku gradsku biblioteku “Gligorije Vozarević” od januara se učlanilo oko 500 građana dok važećih članskih karti od prošle godine ima oko 1200 čitalaca.
Ako ovu brojku uporedimo sa brojem stanovnika po zadnjem popisu, čitalaca u Sremskoj Mitrovici gotovo da i nema.Biblioteke koristi samo mali broj stanovništva! To postaje nacionalni problem kojem je neophodno posvetiti ozbiljnu pažnju jer zemlja bez nauke, obrazovanja i kulture, prestaje da postoji i u ekonomskom smislu. S druge strane, obrazovanje i pamet trenutno nisu visoko plasirani.
Za čitanje se uglavnom „odlučuje“ onaj ko to mora, o čemu svedoči i istraživanje Narodne biblioteke Srbije, koje je pokazalo da je samo nešto više od polovine građana Srbije u toku prethodne godine pročitalo nešto što može da se nazove knjigom.
Suvišno je napomenuti da je knjiga kupljena za poklon odavno „izašla iz mode“.

You may also like