Japan u Sremu

Sremska Mitrovica – U petak 29. septembra godine održaće se koncertna svečanost upriličena u znak zahvalnosti japanskom violinisti i graditelju starih klavijaturnih instrumenata, gospodinu Akihiku Jamanobeu i Ambasadi Japana u Beogradu, u organizaciji muzičke škole „Petar Krančević“ iz Sremske Mitrovice.

Novembra meseca prošle godine u muzičku školu “Petar Krančević” stiglo je 6 violina sa pratećom opremom, koje je poslao gospodina Jamanobe kao donaciju naroda Japana, a instrumente je školi dostavio lično ambasador, gospodin Tošio Cunozaki.

Ta donacija je rezultat prošlogodišnje saradnje gospođice Dragane Nešić, zaposlene u muzičkoj školi, i gospodina Akihika, kada je on njoj poklonio instrument, klavikord.

Zbog toga je ove godine pokrenut projekat „Japan u Sremu“ koji će biti realizovan od 14. do 29. septembra 2011. godine, a predstavlja održavanje umetničke radionice za izradu starih klavijaturnih instrumenata.

Naime, u radionici za izradu predmeta od drveta „Wooden heart“ u Sremskoj Mitrovici gospodin Jamanobe će prisutnima predstaviti izradu baroknog klavikorda, koji će nakon radionice biti spreman za prodaju.

Na koncertu koji će biti održan u 18.00 časova u sali Muzeja Srema biće predstavljen pomenuti instrument, ali i uručena violina Katarini Milutinović, učenici 6. razreda naše škole, kao i violončelo Muzičkoj školi, opet kao donacija naroda Japana.

Osim primopredaje instrumenata i nastupa učenika Muzičke škole (dobitnika instrumenata), na koncertu će nastupiti i madam Ecuko Cunozaki supruga Japanskog ambasadora (violinistkinja ), kao i Ansambl za ranu muziku „Vizantika“ iz Beograda, čiji je član gospođica Dragana Nešić ( autor projekta), ali i sam Akihiko Jamanobe.

Na taj način će biti ostvarena osnovna ideja projekta, a to je upoznavanje sa muzikom Japana, razmena iskustava i znanja na polju stvaranja starih instrumenata, ali i promocija naše zemlje, koja će biti ostvarena kroz putovanja gospodina Jamanobea u Niš, Novi Sad, Beograd i Sremsku Mitrovicu.

You May Also Like