Sremska Mitrovica – U većini privatnih pekara proizvodi i dalje „drže“ visoke cene. Pojeftinjenje brašna nije uticalo na cenu peciva.

Pad cena brašna, koje je za poslednja tri meseca pojeftinilo čak za četvrtinu, i uslovilo da standardna vekna belog hleba pojeftini za 15 odsto, nije se u privatnim pekarama odrazilo i na niže cene peciva. Jer, i kada ima realnih osnova, cene nisu elastične i teško idu „na dole“, što nije pravilo u obrnutom slučaju.

Krajem prošle godine, kada je naglo skočila cena brašna, kifle, đevreci, perece i kroasani poskupeli su u pojedinim pekarama od 10 do 25 odsto.

Kod nas se za sada ništa nije promenilo, pored peciva, dobili smo i fakture za hleb po staroj, višoj ceni od 54 dinara, jer se čeka da prođe osam dana od objavljivanja Uredbe u „Službenom glasniku“, kažu u jednoj mitrovačkoj pekari.

U većini pekara u Sremskoj Mitrovici obične kifle, koje teže od 50 do 80 grama, najčešće koštaju od 20 do 30 dinara, isto kao i pogačice ili perece. Za đevrek valja izdvojiti od 25 do 40 dinara. Kroasani, od 80 do 120 grama, zavisno da li su prazni ili punjeni koštaju od 40 do 60 dinara, koliko valja izdvojiti i za veknu belog hleba.

U Uniji privatnih pekara to objašnjavaju činjenicom da su cene peciva šarolike i zavise od kvaliteta, ponude, tražnje i samog regiona.

Istina, pojeftinilo je brašno, ali su svi drugi fiksni troškovi u pekarskoj proizvodnji, od energenata, aditiva, namaza značajno narasli – kaže predsednik Unije privatnih pekara , tako da sada ne može biti nekog značajnijeg uticaja na cene peciva.

Pojedini pekari se rukovode prema stanju na tržištu, što znači da koriguju cenovnike samo za peciva koja imaju prođu.

You may also like