Sremska Mitrovica – Pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i uz podršku Grada Sremska Mitrovica, 3. marta, u Mitrovačkojkoj Gimnaziji, održaće se Festival pameti. Na Festivalu će se takmičiti učenici Mitrovačke Gimnazije, Ekonomske škole „9. maj“ i Medicinske škole „Draginja Nikšić“.

Festival pameti je mesto na kome najbolji učenici srednjih škola imaju šansu da provere svoje logičke veštine i pokažu koliko su zaista sposobni za kreativno razmišljanje i stvaranje. Osnova za takmičenje je mozgalica DORIS koja je proglašena za najbolju slagalicu u 2009. godini od strane najprestižnijeg američkog časopisa GAMES za rekreativnu matematiku i logičke igre.

Zadatak je sledeći: 24 unikatne pločice sa 3 različite boje treba složiti u matricu 6×4 prema zadatoj šemi, tako da se boje susednih segmenata slažu prema boji. Broj mogućih rešenja je, računajući od lakših ka težim, od 63.275.298 (za prvi zadatak) pa do 119.469 rešenja (zadatak broj 11). Svaki takmičar treba da nađe samo po jedno ispravno rešenje u limitranom vremenu, koje iznosi do 10 minuta.

Takmičenje se vrši na opštinskom odnosno gradskom nivou, a zatim po 3 pobednika iz svakog grada odnosno opštine učestvuju na finalnom pokrajinskom takmičenju koje će se održati juna 2011. godine u Skupštini AP Vojvodine u Novom Sadu.

Cilj projekta „Festival Pameti“ je da se otkriju talentovani učenici srednjih škola, koji imaju nadprosečne sposobnosti za logičko razmišljanje i zaključivanje. Festival pameti omogućava otkrivanje i promovisanje talentovanih učenika za njihovo dalje napredovanje i usavršavanje. To podiže ugled grada odnosno opštine kao rasadnika talenata i podstiče takmičarski duh – želju za takmičenjem i dokazivanjem na području znanja i logičkih veština.

Otkrivanje ovih talenata treba da poveća njihovo samopouzdanje u sopstvene vrednosti i poveća smelost i odlučnost za prihvatanje i rešavanje novih izazova i skrene pažnju društvene zajednice na darovite pojedince u čije školovanje i dalji naučni razvoj vredi ulagati.

You may also like