Sremska Mitrovica – Škole u Srbiji i Srpska pravoslavna crkva danas slave Savindan, dan utemeljivača srpske države i školstva Svetog Save.
Savindan se obeležava u školama kao radni, ali nenastavni dan, pa đaci dolaze u školu da bi prisustvovali tradicionalnoj školskoj slavi.

Školska slava „Sveti Sava“ se obeležava u svim školama u našem gradu.Većina škola 27. januar proslavlja skromnije nego prethodnih godina, pa su Svečane Svetosavske akademije organizovane u prostorijama škola.

Povodom proslave Svetog Save sa početkom u 19 časova u pozorištu „Dobrica Milutinović“ organizovan je program, nastupiće crkveni hor „Sveti Sava“ , tamburaški orkestar i dečiji hor a svi prisutni će biti u prilici da čuju i recitacije najmlađih sugrađana.

Ovim povodom, Gimnazija „Ivo Lola Ribar“ danas u restoranu „Probus“ održva Svetosavski bal, kao podsećanje na balove koji su održavani u 19. veku. Ideja je da ovaj događaj pored druženja ima i dobrotvorni karakter, sa ciljem da se prikupe određena novčana sredstva koja će kasnije biti upotrebljena za kupovinu nastavnih sredstava i za organizaciju takmičenja.

Sveti Sava bio je najmladji sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio na Svetoj gori uzeo je ime Sava.

Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i autokefalna Srpska pravoslavna crkva.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova.

You may also like