Sremska Mitrovica – Popis stanovništva, domaćinstava i stanova danas će biti završen i neće biti dodatnih produženja rokova, izjavila je šef Odseka za sprovođenje popisa u Republičkom zavodu za statistiku Ljiljana Đorđević.

Ona je rekla da će građani koji do sada nisu stigli da se popišu to moći da učine danas do 20 sati, a tokom jučerašnjeg dana mali broj građana iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca prijavio se popisnim komisijama.

Na pitanje kako će biti obrađeni podaci, ona je ukazala da su neki građani dva puta popisani, poput studenata i to u gradovima gde su rođeni, kao i u studentskim domovima ili stanovima gde stanuju tokom studiranja.

Prema njenim rečima, osobe koje žive u inostranstvu, a koje su popisane tokom ovih 15 dana prilikom dolaska u Srbiju biće isključene iz redovnog stanovništva i biće zavedene kao privremena lica, kako bi podaci bili verodostojni.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović rekao je ranije da je popisano 7,4 miliona stanovnika u Srbiji, što je „veoma blizu“ procenama Zavoda za statistiku, s tim što je, zbog poziva na bojkot, u Preševu popisano tek nekoliko procenata, dok je u Raškoj oblasti popis odbilo manje od 10 odsto građana.

Vukmirović je ocenio da je popis uspešno obavljen i dodao da je broj evidentiranih građana manji za 200.000 do 300.000 u odnosu na popis iz 2002. godine.

Prvi, preliminarni rezultati popisa biće objavljeni 15. novembra.

Možda Vam se svidi i