Sremska Mitrovica – Stanje bezbednosti u Sremu u prvih devet meseci ove godine je povoljno, ocenjeno je u sedištu Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici.

U tom periodu u grupi teških krivični dela registrovano je jedno ubistvo, šest teških ubistava, sedam pokušaja ubistava. Većina tih zločina je rasvetljena, a izvršioci procesuirani. U oblasti javnog reda i mira registrovano je 917 prekršaja, od čega 50 % čine tuče. Policija je u proteklom periodu veliki broj svojih aktivnosti usmerila i na rasvetljavanje krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminaliteta.

Zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službene isprave , pronevera samo su neka od krivični dela koje je policija otkrila u više preduzeća širom Srema. Kao najilustrovaniji primeri navedeni su slučajevi poslovanja šidskog „Centroprometa“, gde je podneta krivična prijava protiv više lica, koja su zloupotrebom službenog položaja oštetila firmu za preko 23 miliona dinara. Tu je i slučaj mitrovačkog „Agreka“ gde je odgovornim licima zbog višemilionske štete na račun tog preduzeca određen pritvor, kao i rumskog „Vulin komerca“, gde je protiv pravno prisvojeno preko tri miliona evra, saopštio je novinarima Đorđe Popović, šef Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta.

Statistički podaci pokazuju da materijalna šteta pričinjena krivičnim delima privrednog kriminaliteta iznosi preko milijardu, 477 miliona i 30 hiljada dinara, a protivpravno pribavljena imovinska korist iznosi milijardu, 348 miliona i 900 hiljada dinara. Prvi čovek sremske policije, Zoran Smajić u svom redovnom obraćanju novinarima ocenio je da je zahvlajujući aktivnostima koje su od početka godine preduzimali policijski službenici stanje bezbednosti u regionu i dalje povoljno. Naveo je i da su lišeni slobode akteri pucnjave u restoranu u Jarku, a koji su posle tog nemilog događaja bili u bekstvu, te da su 7. oktobra uhapšeni na prelazu Sremska Rača.

„Uskoro se očekuje i rasvetljavanje ubistava koje se nedavno dogodilo u Laćarku, 1.oktobra 2011. U dvorištu svoje kuće u Savskoj ulici u Laćarku u Braneta Trebovca nepoznato lice je iz vatrenog oružja ispalilo više hitaca. Policija traga za počiniocem, u toku je intenzivni rad na tom slučaju“, istakao je policijski savetnik Zoran Smajić, načelnik Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici. U posmatranom periodu policija je rasvetlila više od polovine krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem, a u 38 slučajeva ih je uhvatila na delu.

You may also like