Četiri pitanja nisu obavezna na popisu

Sremska Mitrovica – Popis stanovništva u Srbiji biće održan od 1. do 15. oktobra, a oko 41.000 popisivača po prvi put će građanima postaviti i neka nova pitanja, poput korišćenja interneta i načina na koji stižu od kuće do posla ili škole.

Načelnica odeljenja za popis u Republičkom zavodu za statistiku Snežana Lakčević rekla je da građani neće morati da odgovore na četiri pitanja – o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti, maternjem jeziku i invaliditetu. „Popisivač mora da zabeleži da građanin nije želeo da se izjasni o nekom od ovih pitanja“, navela je Lakčević.

„Ukoliko popisivač u stanu zatekne punoletno lice ono će dati i podatke o ostalim članovima domaćinstva. Potrebno je da u tom trenutku zna jedinstvene matične brojeve članova porodice. Broj se može pročitati i sa papira. Nije neophodno da se i dokumenta daju na uvid“, kazala je Snežana Lakčević.

Ona je navela i da će ukoliko građani sa sobom prilikom popisa budu imali i zdravstvene knjižice popisivači iz njih prepisati šifre radnih delatnosti. Lakčević je napomenula da će popisivači imati legitimacije, a sam popis se obavlja metodom intervjua.

You May Also Like