Sremska Mitrovica – Berba kukuruza u Srbiji obavljena je na više od polovine površina, od ukupno posejanih 1,3 miliona hektara, a prema dosadašnjim rezultatima, očekuje se ukupan rod od 5,5 do šest miliona tona, rekao je dr Đorđe Jocković iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Uprkos tome što je proizvodnja gotovo za trećinu manja u odnosu na prošlogodišnju, imaćemo dovoljno kukuruza za domaće potrebe, a više od milion tona preostaće za izvoz, rekao je poznati stručnjak, napominjući da su zbog suše prosečni prinosi te žitarice bili od 4,5 do pet tona po hektaru.

Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama od početka berbe, vlaga zrna je izuzetno niska, tako da bi taj posao trebalo obaviti u nekoliko narednih dana, kako bi zemljište bilo na vreme i što bolje pripremljeno za jesenju setvu, rekao je Jocković.

On je dodao da je i semenski kukuruz proizveden na nivou višegodišnjeg proseka, tako da će ratarima za novu setvu najrasprostranjenije domaće žitarice biti obezbeđeno dovoljno kvalitetnog semena.

U Sremu je privedena kraju berba semenskog kukuruza, koji je proletos zasejan na svega 324 hektara, a ovogodišnji prinos je 3,7 tona po jedinici površine.

Najveće površine pod semenskim kukuruzom bile su u šidskoj i rumskoj opštini, gde je ostvaren i najbolji rod.

Na gradskom području Sremska Mitrovica setve semenskog kukuruza nije ni bilo, a u inđijskoj i staropazovackoj opštini bile su zasejane tek simbolične površine.

„Podbačaj u setvi nije bio iznenađenje, s obzirom i na velike zalihe te semenske robe iz ranijeg perioda“, rekao sekretar Udruženja za agrar Regionalne privredne komore Vladimir Vlaović.

Vlaović je dodao i da je realno očekivati da će, imajući u vidu da su zalihe semenske robe sada smanjene, na proleće biti zasejano više semenskog kukuruza na tom području.

Uobičajeno je da se u Sremu semenskim kukuruzom zaseje oko hiljadu hektara.

You may also like