Sremska Mitrovica – Mesec će se 19. marta naći u tački najbližoj Zemlji posle 1992. godine i u tom trenutku biće udaljen od naše planete 355.665 kilometara. Astonomi amateri tvrde da će sila gravitacije kojom mesec utiče na zemlju prouzrokovati brojne zemljotrese i erupcije vulkana, dok naučnici tvrde da položaj meseca neće uticati na klimatske promene i da ćemo moći da uzivamo u romantičnom pogledu na mesec.
Nismo astronomi amateri koji će davati laičke teze a ni naučnici da bi Vam mogli dati kompentetnu prognozu, zato smo razgovarali sa doktorkom Svetlanom Prica, načelnicom opšte medicine i informisali se kako klimatske (meteoropatske) promene utiču na zdravlje.
Dr.Svetlana Prica je napomenula da metoropartija nije bolest nego stanje koje podrazumeva reakcije ljudskog tela na klimatske promene i najčešće se ispoljava kao nesanica, razdražljivost, nervoza, bolovi u kostima: „Meteropatija udara tamo gde je čovek najosetljiviji, ko već ima promene na zglobovima i pati od kostobolje, kod njega se tegobe povećavaju, kao i kod promene spoljašnjeg krvog pritiska, pritisak raste.Loše vremenske prilike najčešće deluju na osobe koje imaju bolesti kardiovaskularnog sistema kao i na bolesnike koji imaju respiratorne simptome“ rekla je dr.Svetlana Prica.

Takođe Dr. Svetlana Prica je navela da najčešće od meteoropatije pate žene srednjih godina te je potrebno da kada ustanove meteoropatske promene pojačaju već postojeću terapiju ako je koriste, a ako ne, onda da se pridržavaju zdravog načina života.

P.Ž

You may also like