Sremska Mitrovica – Međunarodni festival dokumentarnog filma „Srem film fest 3“ biće održan od 23. do 26. septembra u 9 gradova srpskog i hrvatskog dela Srema odnosno Srijema.

Festival je takmičarskog karaktera i to u 2 kategorije: turizam i ekologija, a kako najavljuju organizatori, svečano otvaranje festivala je 23. septembra, sa početkom u 19 časova u hotelu „Termal“ u Vrdniku.

Osim Vrdnika, festival će gostovati i u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“, Rumi (Kulturni centar), Sremskoj Mitrovici (Muzej Srema), u Nijemcima (Pastoralni centar), Inđiji (Kulturni centar), Sremskim Karlovcima (Ekološki centar „Radulovački“), Staroj Pazovi (pozorište), Iloku (utvrda „Ilok“- Kurija „Brnjaković“) i Vukovaru (Muzej vučedolske kulture).

srem film fest 2015 plakat UNIVERZALNI

„U okviru Srem film festa 3“ u Mitrovačkoj gimnaziji u Sremskoj Mitrovici je otvorena i izložba fotografija „Alternativni izvori energije“ Francuskog kulturnog centra.

Filmovi:
60 filmova, 58 u konkurenciji iz 35 zemalja sa 5 kontinenata – Srbija, Slovačka, Kolumbija, BiH, Italija, Kanada, Grčka, Mijanmar, Finska, Bugarska, Peru, Hrvatska, Austrija, Engleska, USA, Nemačka, Australija, Litvanija, Francuska, Španija, Bangladeš, Filipini, Norveška, Meksiko, Iran, Makedonija, Azerbeidžan, Indonezija, Kina, Argentina, Slovenija, Švajcarska, Nigerija, Belgija i Turska.

Žiri:
David Fedele, reditelj – Australija predsednik žirija
Meri Bilić, novinar – Srbija
Branko Vilus – Hrvatska

Direkcija festivala:
Antonio Conte, počasni predsednik Međunarodnog komiteta turističkog filma (ITCO) – počasni predsednik
Igor Čolak, filmmaker -osnivač i direktor
Dragomir Zupanc, reditelj – umetnički direktor
Vladimir Perović, reditelj – selektor
Oliver Fojkar, magistar bioloških nauka – pomoćnik direktora za ekologiju

Festivalski program:
Svečano otvaranje festivala je 23.septembra u 19 časova u Hotelu „Termal“ u Vrdniku. U okviru kojeg će biti otvorena izložba fotografija NP „Fruška gora“ pod nazivom „Sve dobre stvari su divlje i slobodne“.
Nakon otvaranja i press konferencije sledi omaž svetski poznatom vrdničaninu gitaristi Jovanu Jovičiću u kojem će posetioci imati priliku da razgovaraju sa umetnikovom ćerkom ali i da pogledaju 2 kratka filma.

Drugi dan (24.09.) je studijsko putovanje u okviru kojeg je poseta Muzeju Srema i SRP „Zasavica“. Tom prilikom biće organizvana tribina „Doprinos filma na planu zaštite voda i razvoja turizma“

Treći dan (25.09.) je poseta NP „Fruška gora“ gde će biti održano predavanje na temu: „Značaj jačanja svesti o zaštiti životne sredine sa osvrtom na inicijativu ministarstv za zaštitu životne sredine o formiranju geo parka „Fruška gora“.
Festivalu je povereno da prvi promoviše inicijativu ministarstva o formiranju geo parkova u Srbiji. Istovremeno u vrdničkoj osnovnoj školi će RTV (Vojvodine) snimati emisiju za decu serijala o zaštiti životne sredine na temu festival ekološkog i turističkog filma.

Četvrti dan (25.09.) je poseta Muzeju vučedolske kulture u Vukovaru i Iločke tvrđave gde će biti održan okrugli sto „Kulturno nasleđe kao osnova za razvoj turizma“. Na povratku festivalski gosti će se sresti sa biciklistima koji će voziti od Rume do Vrdnika promovišući ideju „Stare pruge Srbije za biciklističke staze“
Zatvaranje i dodela nagrada je istog dana u 19:30 časova u hotelu „Termal“ u Vrdniku nakon čega sledi „Nemačko veče“ tj promocija nemačke kuhinje i kulture.

„Srem film fest 3“ organizuje Udruženje filmskih, TV i radio stvaralaca „Srem film“.

1

2

3

4

5

6

7

Možda Vam se svidi i

1 komentar

3. Srem film fest: trka za Sremsku bubamaru • Rumsterdam 20.09.2015. - 12:41 pm

[…] Izvor: Ozon […]

Komentari su zatvoreni.