Sremska Mitrovica – Otvaranje izložbe keramike „Pod opaklijom“, autora Duška Stefanovića, biće održano u utorak, 13. oktobra sa početkom 19:00 časova, u svečanoj sali „Muzeja Srema“.

Organizatori izložbe su Centar za kulturu „Sirmiumart“ i Ustanova za negovanje kulture „Srem“, a izložba će biti otvorena do 20. oktobra.

Duško Stefanović živi i stvara u Šuljmu. Oduvek je sebe pronalazio u povezanosti sa prirodom. Prisutna je još od detinjstva, nastavila se tokom odrastanja i izbora buduće profesije – autor je diplomirani agronom i stekao je naučno zvanje doktora poljoprivrednih nauka. Ispoljila se i na polju likovnog stvaralaštva.

PLAKAT (2)

Kao dečak, vajao je skulpture, podstaknut neposrednim okruženjem, a domaće životinje izvajaju se kao dominantan motiv. Zatim su nastajale i figure od drveta, ali je autor uvideo da sebe i svoju kreativnost najbolje može da iskaže i materijalizuje modelujući glinu. Poslednjih 13 godina pravi skulpture od gline, tzv. „malu plastiku“, u tehnici kamenine. Čest motiv su figure muškaraca, Sremaca, prikazane u trenucima rada ili dokolice. Simbolišu njihovu predanost radu, seoski život, odmor i sl.

Jedan takav motiv je predstavljen u delu „Pozna jesen“ za koje je Duško dobio prvu nagradu na ovogodišnjoj Smotri likovnog stvaralaštva amatera Grada Sremska Mitrovica.

Možda Vam se svidi i