Sremska Mitrovica – U okviru novembarskih dana, 18.11.2015. godine u Pozorištu „Dobrica Milutinović u Sremskoj Mitrovici, u 20 časova, biće održan muzičko – scenski program pod nazivom „JA ZNAM KO SAM…“ – 100 amatera za 100 godina od Albanske golgote.

Premijerno izvođenje ovog spektakla, za koji je scensku adaptaciju uradila Gordana Lukić, niašlo je na veliko interesovanje publike, pa se njegova repriza održava i ove godine, takođe, kao jedne od manifestacija u okviru Novembarskih dana.

Slika (2)

Cilj je da se obeleži stogodišnjica Prvog svetskog rata i povlačenje srpske vojske i naroda preko zavejanih planina u Crnoj Gori i Albaniji. Na taj način će se odati počast i obeležiti sećanje na sve one, kojima smo i danas zahvalni i kojih se uvek sećamo, koji ostaše po dalekim grobljima plave grobnice, Zejtinlika, Gučeva, Kolubare…

Albanska golgota je naziv za povlačenje srpske vojske i prognanih civila preko Albanije na Krf, tokom Prvog svetskog rata, koje je počelo zime 1915/1916. godine. Pri tome su prošli kroz pravu golgotu. Usled iscrpljenosti, ranjavanja i pogibije, u neprekidnim, žestokim borbama, ali i hladnoće, tifusa i drugih bolesti, život je izgubilo oko 240 000 ljudi. Do Drugogo svetskog rata, u novijoj istoriji nije bilo takvog i tolikog stradanja.

U programu simbolično učestvuje 100 amatera, koji će izvesti umetnički prikaz golgote i vaskrsa Srbije u Velikom ratu. Pri scenskom prikazu borbi, patnji, stradanja, povlačenja, ali i najveće pobede srpske vojske, koristiće se motivi naših poznatih kompozitora i tekstovi istaknutih književnika. Igraće se i srpska kola i pevati patriotske pesme.

Slika (6)

Pored sekcija koje deluju pri „Sirmiumartu“ (hor, duvački i tamburaški orkestar, Folkorni ansambl „Branko Radičević“ i Recitatorski studio „Kaliopa“), učesnici programa su i vokalna solistkinja Aleksandra Padrov, muzički saradnik Nataša Stojković, članovi Teatra „Gartel“, Crkveni hor „Sveti Sava“, solista na fruli Edi Tajm, glumci Vladimir Balašćak, Gordana Lukić, Latinka Perunović, Aleksandar Krstajić i drugi.

PLAKAT

Organizator je Centar za kulturu „Sirmiumart“. Besplatne ulaznice mogu se preuzeti lično u „Sirmiumartu“ ili rezervisati na broj 022/621 – 194.

Možda Vam se svidi i